Przebojowa sałatka z surowego kalafiora z pomidorami i kiwi - prosta i kolorowa bomba witaminowa

Sałatka z surowego kalafiora i kiwi
Autor: Shutterstock Sałatka z surowego kalafiora i kiwi jest niezwykle kolorowa.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak dobrze, że czasy kiedy kalafiora jadaliśmy tylko ugotowanego już dawno minęły i ma m nadzieję, że bezpowrotnie, bo surowy kalafior to moje odkrycie ostatnich lat. Uwielbiam go w każdej postaci, często jadam jako przekąskę, jedynie delikatnie oprószonego solą. Dziś dzielę się jednak z wami przepisem na sałatkę, która sprawiła, że surowy kalafior ponownie mnie zachwycił. Owocowo-warzywna, lekka, świeża i super kolorowa sałatka smakuje i wygląda tak, ze trudno ją przeoczyć nawet na stole po brzegi zastawionym pysznościami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 żółty pomidor śliwkowy lub kilka papryczkowych
  • 1 śliwkowy pomidor czerwony lub kilka papryczkowych
  • 1 kiwi
  • 1/2 różowego grapefruita
  • kilka listków rukoli do dekoracji
  • 1 łyżeczka płynnego, jasnego miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z grejpfruta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora dokładni umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki.
  • Pomidory umyć, osuszyć i pokroić - duże w kostkę, koktajlowe na połowy.
  • Kiwi obrać i pokroić w kostkę, grejpfruta obrać, oczyścić z błonek, każdą cząstkę przekroić na 3 kawałki.
  • Oliwę, miód i sok z grejpfruta wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku odrobiną soli.
  • Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, udekorować rukolą.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej