Przebojowa sałatka z surowego kalafiora z pomidorami i kiwi - prosta i kolorowa bomba witaminowa
2021-10-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak dobrze, że czasy kiedy kalafiora jadaliśmy tylko ugotowanego już dawno minęły i ma m nadzieję, że bezpowrotnie, bo surowy kalafior to moje odkrycie ostatnich lat. Uwielbiam go w każdej postaci, często jadam jako przekąskę, jedynie delikatnie oprószonego solą. Dziś dzielę się jednak z wami przepisem na sałatkę, która sprawiła, że surowy kalafior ponownie mnie zachwycił. Owocowo-warzywna, lekka, świeża i super kolorowa sałatka smakuje i wygląda tak, ze trudno ją przeoczyć nawet na stole po brzegi zastawionym pysznościami.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kalafiora
- 1 żółty pomidor śliwkowy lub kilka papryczkowych
- 1 śliwkowy pomidor czerwony lub kilka papryczkowych
- 1 kiwi
- 1/2 różowego grapefruita
- kilka listków rukoli do dekoracji
- 1 łyżeczka płynnego, jasnego miodu
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z grejpfruta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora dokładni umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki.
- Pomidory umyć, osuszyć i pokroić - duże w kostkę, koktajlowe na połowy.
- Kiwi obrać i pokroić w kostkę, grejpfruta obrać, oczyścić z błonek, każdą cząstkę przekroić na 3 kawałki.
- Oliwę, miód i sok z grejpfruta wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku odrobiną soli.
- Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, udekorować rukolą.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?