Pełna ognia słoneczna sałatka z czerwonej papryki z mango, cebulą i jalapenio

Sałatka z papryki z mango
Autor: Shutterstock Sałatka z papryki z mango, cebulą i jalapenio jest bardzo kolorowa.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To sałatka dla tych, którzy nie obawiają się ostrych smaków. Bo choć można ją przygotować w wersji łagodniejszej , to pełnie swojego potencjału smakowego rozwija wraz z pełnią pikanterii. Oto niezwykła sałatka - pobudzająca zmysły, słoneczna i intensywna jak meksykańskie lato.

SKŁADNIKI

  • 1 spore mango
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 strąk jalapenio
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mango obrać i pokroić w niedużą kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w tej samej wielkości kawałki.
  • Cebulę obrać i dość drobno pokroić, ale tak, żeby było ją w sałatce wyraźnie widać i czuć.
  • Jalapenio umyć i pokroić w cieniutkie plasterki - dla odważnych z pestkami, dla tych, co wolą mniej ogniste smaki, najpierw oczyścić z pestek.
  • Olej połączyć z sokiem z limonki. Dodać brązowy cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Składniki sałatki wymieszać dokładnie, polać sosem, ponownie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.
Odmiany i właściwości papryki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej