Pełna ognia słoneczna sałatka z czerwonej papryki z mango, cebulą i jalapenio
2021-09-22
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To sałatka dla tych, którzy nie obawiają się ostrych smaków. Bo choć można ją przygotować w wersji łagodniejszej , to pełnie swojego potencjału smakowego rozwija wraz z pełnią pikanterii. Oto niezwykła sałatka - pobudzająca zmysły, słoneczna i intensywna jak meksykańskie lato.
SKŁADNIKI
- 1 spore mango
- 2 czerwone papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 strąk jalapenio
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mango obrać i pokroić w niedużą kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w tej samej wielkości kawałki.
- Cebulę obrać i dość drobno pokroić, ale tak, żeby było ją w sałatce wyraźnie widać i czuć.
- Jalapenio umyć i pokroić w cieniutkie plasterki - dla odważnych z pestkami, dla tych, co wolą mniej ogniste smaki, najpierw oczyścić z pestek.
- Olej połączyć z sokiem z limonki. Dodać brązowy cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Składniki sałatki wymieszać dokładnie, polać sosem, ponownie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.
Odmiany i właściwości papryki