Obłędna surówka z ananasa i czerwonej cebuli - eksplozja smaku w prostej sałatce

Sałatka ananasa i czerwonej cebuli
Autor: Shutterstock Sałatka ananasa i czerwonej cebuli to danie rodem z gorącego Meksyku.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Słodki i niezwykle soczysty ananas i ostra, intensywna w smaku czerwona cebula, okraszone ultraodświeżającym dipem z limonki. Fantastyczne połączenie smaków, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom słonecznej kuchni Ameryki Południowej.

SKŁADNIKI

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • sól
  • opcjonalnie szczypta chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Limonkę wyszoruj i sparz. do niewielkiej miseczki zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok, dodaj szczyptę soli, i jeśli chcesz wzmocnić ostrość sałatki, szczyptę mielonego chili lub pieprzu cayenne.
  • Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również obrać i drobno posiekać. Wymieszać ze sobą ananasa i cebulę. Dodać posiekaną kolendrę.
  • Sałatkę polać przygotowanym sosem i od razu podawać.

Sprawdź w galerii przepisy na super chłodniki na gorące dni!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej