Obiecująca sałata z awokado, malinami i serem feta
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Neutralne w smaku awokado pasuje i do dań słodkich, i do słonych. Znakomicie pasują mu również pikantne akcenty. I w życiu, i w jedzeniu, i w miłości warto mieszać smaki i eksperymentować z aromatami, aby znaleźć ten najlepszy dla siebie.
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 malin
- kawałek sera typu feta
- Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płynne składniki sosu wlej do słoika, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Słoik zakręć szczelnie i potrząsaj nim energicznie przez chwilę. Gotowy dresing wstaw do lodówki.
- Z awokado usuń pestkę, obierz i pokrój na kawałki. Spryskaj sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę. Na liściach sałaty ułóż kawałki awokado, ser i maliny. Skrop sosem i od razu podawaj.
Zmysłowe awokado
Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado, pochodzi z Ameryki Południowej. Doceniali i uprawiali je już Majowie, a wiele plemion indiańskich stosowało go zarówno w kuchni, jak i medycynie. Szamani wykorzystywali nie tylko owoce, ale też łodygi i liście rośliny do przygotowywania leczniczych eliksirów. Awokado jest bardzo zdrowe, choć bardzo tłuste. Jednak są to dobre tłuszcze, które nie idą w boczki, a dodają krzepy. Ten owoc to znakomity dodatek do sałatek, baza do dipów i sosów, a także dietetycznych deserów. Od lat uważane za silny afrodyzjak, wzmagający pożądanie i potencję, dodający energii, a także redukujący stres.
Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków". Teraz w promocyjnej cenie na www.wiemiwybieram.pl.