Obiecująca sałata z awokado, malinami i serem feta

Sałatka z malinami, awokado i fetą
Autor: Shutterstock Sałatka z malinami, awokado i fetą to znakomita przystawka do walentynkowej kolacji.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Neutralne w smaku awokado pasuje i do dań słodkich, i do słonych. Znakomicie pasują mu również pikantne akcenty. I w życiu, i w jedzeniu, i w miłości warto mieszać smaki i eksperymentować z aromatami, aby znaleźć ten najlepszy dla siebie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 malin
  • kawałek sera typu feta
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z  cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płynne składniki sosu wlej do słoika, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Słoik zakręć szczelnie i potrząsaj nim energicznie przez chwilę. Gotowy dresing wstaw do lodówki.
  • Z awokado usuń pestkę, obierz i pokrój na kawałki. Spryskaj sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę. Na liściach sałaty ułóż kawałki awokado, ser i maliny. Skrop sosem i od razu podawaj.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Zmysłowe awokado

Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado, pochodzi z Ameryki Południowej. Doceniali i uprawiali je już Majowie, a wiele plemion indiańskich stosowało go zarówno w kuchni, jak i medycynie. Szamani wykorzystywali nie tylko owoce, ale też łodygi i liście rośliny do przygotowywania leczniczych eliksirów. Awokado jest bardzo zdrowe, choć bardzo tłuste. Jednak są to dobre tłuszcze, które nie idą w boczki, a dodają krzepy. Ten owoc to znakomity dodatek do sałatek, baza do dipów i sosów, a także dietetycznych deserów. Od lat uważane za silny afrodyzjak, wzmagający pożądanie i potencję, dodający energii, a także redukujący stres.

Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków". Teraz w promocyjnej cenie na www.wiemiwybieram.pl.

Galeria: Ale Meksyk - najlepsze p-przepisy kuchni meksykańskiej

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej