Najlepsza sałatka na każdą okazję: brokuł, jajko, ogórek!

Najlepsza sałatka na każdą okazję to oczywiście brokuł, jajko i świeży ogórek! Wszystkie składniki skąpane w czosnkowym sosie majonezowym. Sosu nie za dużo, nie za mało. I sałatka gotowa!
450-500 g różyczek brokułu
1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
4-6 jajek ugotowanych na twardo
1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki.
Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.
Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.
Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Przechowywać w lodówce.