Najlepsza sałatka na każdą okazję: brokuł, jajko, ogórek!

Sałatka brokuł jajko ogórek
Autor: Shutterstock Chrupiąca sałatka z brokułów, ogórków i jajek w czosnkowym sosie majonezowym
łatwy
10 min
4

Najlepsza sałatka na każdą okazję to oczywiście brokuł, jajko i świeży ogórek! Wszystkie składniki skąpane w czosnkowym sosie majonezowym. Sosu nie za dużo, nie za mało. I sałatka gotowa! 

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 450-500 g różyczek brokułu
  • 1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem. 
  • Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. 
  • Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.
  • Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.
  • Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Przechowywać w lodówce. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej