Najlepsza sałatka na każdą okazję: brokuł, jajko, ogórek!

2021-03-19
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Sałatka brokuł jajko ogórek
Autor: Shutterstock Chrupiąca sałatka z brokułów, ogórków i jajek w czosnkowym sosie majonezowym
łatwy
10 min
4

Najlepsza sałatka na każdą okazję to oczywiście brokuł, jajko i świeży ogórek! Wszystkie składniki skąpane w czosnkowym sosie majonezowym. Sosu nie za dużo, nie za mało. I sałatka gotowa! 

Składniki

450-500 g różyczek brokułu

1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką

4-6 jajek ugotowanych na twardo

1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę

cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem. 

Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.

Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. 

Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.

Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.

Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Przechowywać w lodówce. 

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?