Najlepsza sałatka na każdą okazję: brokuł, jajko, ogórek!
2022-01-21
łatwy
10 min
4
Najlepsza sałatka na każdą okazję to oczywiście brokuł, jajko i świeży ogórek! Wszystkie składniki skąpane w czosnkowym sosie majonezowym. Sosu nie za dużo, nie za mało. I sałatka gotowa!
Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu
SKŁADNIKI
- 450-500 g różyczek brokułu
- 1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki.
- Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.
- Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.
- Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Przechowywać w lodówce.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?