Intrygująca surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamową nutą
2020-09-12
łatwy
20 min
4
Surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamem to bardzo ciekawe, ale harmonijne połączenie swojskich produktów z nutą azjatyckiej kuchni. Dzięki dodatkowi sezam i oleju sezamowego surówka ma bardzo ciekawy aromat, według nie rewelacyjny.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i poszatkować drobno. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię dokładnie umyć i nieobraną pokroić w półplasterki.
- Warzywa wymieszać i oprószyć solą. Dodać orzechy włoskie i piniole oraz sezam.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z olejem sezamowym. Dodać do sałatki i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?