Intrygująca surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamową nutą

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i cukinią
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i cukinią
łatwy
20 min
4

Surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamem to bardzo ciekawe, ale harmonijne połączenie swojskich produktów z nutą azjatyckiej kuchni. Dzięki dodatkowi sezam i oleju sezamowego surówka ma bardzo ciekawy aromat, według nie rewelacyjny.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i poszatkować drobno. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cukinię dokładnie umyć i nieobraną pokroić w półplasterki.
  • Warzywa wymieszać i oprószyć solą. Dodać orzechy włoskie i piniole oraz sezam.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z olejem sezamowym. Dodać do sałatki i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej