Chrupka surówka z fenkułu i pomarańczy

2021-03-29
Chrupka surówka z fenkułu i pomarańczy
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Chrupka surówka z fenkułu, czyli kopru bulwiastego, i pomarańczy to orzeźwiający składnik codziennego posiłku. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a smak nieziemski. Warto skorzystać dobrodziejstw fenkuły i pomarańczy zimą, gdy oba składniki są najtańsze. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 duży fenkuł
  • 50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze dobrze umyć, okroić ze skóry razem białym albedo. Wyciąć segmenty miąższu. Z resztek wycisnąć sok.
  • Do soku dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Dobrze zmiksować.
  • Fenkuł pokroić cienko lub zszatkować. Piórka koprowe wyrastające z bulwy fenkułu zachować do dekoracji.
  • Pokrojony fenkuł wymieszać z cząstkami pomarańczy, polać przygotowanym sosem i ponownie wymieszać. 
  • Surówkę odstawić na 15  minut, następnie podawać ozdobioną listkami fenkułu.