Chrupka surówka z fenkułu i pomarańczy
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Chrupka surówka z fenkułu, czyli kopru bulwiastego, i pomarańczy to orzeźwiający składnik codziennego posiłku. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a smak nieziemski. Warto skorzystać dobrodziejstw fenkuły i pomarańczy zimą, gdy oba składniki są najtańsze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 duże pomarańcze
- 1 duży fenkuł
- 50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze dobrze umyć, okroić ze skóry razem białym albedo. Wyciąć segmenty miąższu. Z resztek wycisnąć sok.
- Do soku dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Dobrze zmiksować.
- Fenkuł pokroić cienko lub zszatkować. Piórka koprowe wyrastające z bulwy fenkułu zachować do dekoracji.
- Pokrojony fenkuł wymieszać z cząstkami pomarańczy, polać przygotowanym sosem i ponownie wymieszać.
- Surówkę odstawić na 15 minut, następnie podawać ozdobioną listkami fenkułu.