Chrupiący bukiet warzyw: jak upiec mrożone warzywa

Chrupiący bukiet warzyw z mrożonki: jak upiec mrożone warzywa
Autor: Shutterstock Mrożone warzywa to dobre źródło antyoksydantów i błonnika
łatwy
15 min
4

Chrupiący bukiet warzyw z kalafiora, brokuła i marchwi to świetny dodatek do obiadu. Sprytny sposób na przyrządzenie zdrowej porcji warzyw z popularnej mrożonki. Przygotowanie jest szalenie proste, nie zajmie wam więcej niż 5 minut. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego bukietu warzyw: kalafiora, brokuła, marchwi
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki parmezanu, startego
  • 1/4 szklanki bułki tartej lub japońskiej bułki panko
  • 1/8 łyżeczki ostrej papryki, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Dodaj pokrojone warzywa do średniej wielkości miski.
  • Polej olejem i wymieszaj, aby warzywa pokryły cienką warstwą tłuszczu.
  • W małej misce połącz parmezan, bułkę tartą i ostra paprykę (jeśli lubisz). Dobrze wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę parmezanu do miski z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa przełóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, równomiernie rozkładając na wierzchu warzyw okruchy bułki i parmezanu, które opadły na dno miski podczas mieszania.
  • Przykryj folią i piecz 20 minut.
  • Usuń folię i piecz przez kolejne 1 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a bułka tarta będzie złocisto-brązowa.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej