Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Zrób bruschettę z cukinii i komosy!

Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Zrób bruschettę z cukinii i komosy!
Autor: Carey Jaman/ Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne danie główne lub przekąska w wersji fit. Ta cukinia z farszem z komosy ryżowej to idealny sposób na ciekawy posiłek, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Lekka, zdrowa i efektowana - ta cukinia wpisze się w gusta każdego, kto jej spróbuje.

Bruschetta na całkowicie inny sposób. To może zachwycić

Aromatyczna cukinia z farszem z komosy ryżowej to świetny sposób zarówno na zdrową i fit przekąskę, jak i na danie głównej. To ciekawe i uniwersalny przepis, który świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Swoją inspirację przepis ten czerpie z klasycznej włoskiej bruschetty. Zamiast grzanki mamy tu jednak grillowaną cukinię, a zamiast samej pomidorowej mieszanki - pełnowartościowy farsz.

Nasza cukinia wychodzi lekka, ale niesamowicie sycąca. Sprawdzi się idealnie nie tylko dla osób, które unikają gluteny. Pięknie prezentuje się ona na stole, a jeśli pominiemy dodatek sera feta nasza cukinia będzie również całkowicie wegańska.

Danie, które warto spróbować. Pełnowartościowy posiłek

Komosa jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik, żelazo, magnez, cynk i inne mikroelementy a przy tym jest bezglutenowa i lekkostrawna. Dzięki temu nasza cukinia jest nie tylko smaczna, ale również pełnowartościowa i niesamowicie pożywna.

To danie łączy świeżość pomidora i cytryny, z kremowością oliwy, orzechowym posmakiem komosy, delikatnością cukinii i aromatycznym czosnkiem. Do tego ser feta sprawia, że mamy ciekawy kontrast pomiędzy smakami!

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonego oregano
  • Na farsz z quinoi:
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały pomidor 
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • trochę fety
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę płuczemy i gotujemy w wodzie przez ok. 15 minut.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy komosę, pokrojonego pomidora i cebulę, posiekany czosnek, zioła i sok z cytryny.
  • Doprawiamy, dodajemy oliwę i fetę.
  • Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
  • Smarujemy oliwą i doprawiamy.
  • Grillujemy na patelni grillowej z każdej strony.
  • Na każdym plasterku układamy farsz,
  • Zwijamy w rulon lub podajemy jako kanapeczkę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej