Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Zrób bruschettę z cukinii i komosy!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne danie główne lub przekąska w wersji fit. Ta cukinia z farszem z komosy ryżowej to idealny sposób na ciekawy posiłek, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Lekka, zdrowa i efektowana - ta cukinia wpisze się w gusta każdego, kto jej spróbuje.
Bruschetta na całkowicie inny sposób. To może zachwycić
Aromatyczna cukinia z farszem z komosy ryżowej to świetny sposób zarówno na zdrową i fit przekąskę, jak i na danie głównej. To ciekawe i uniwersalny przepis, który świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Swoją inspirację przepis ten czerpie z klasycznej włoskiej bruschetty. Zamiast grzanki mamy tu jednak grillowaną cukinię, a zamiast samej pomidorowej mieszanki - pełnowartościowy farsz.
Nasza cukinia wychodzi lekka, ale niesamowicie sycąca. Sprawdzi się idealnie nie tylko dla osób, które unikają gluteny. Pięknie prezentuje się ona na stole, a jeśli pominiemy dodatek sera feta nasza cukinia będzie również całkowicie wegańska.
Danie, które warto spróbować. Pełnowartościowy posiłek
Komosa jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik, żelazo, magnez, cynk i inne mikroelementy a przy tym jest bezglutenowa i lekkostrawna. Dzięki temu nasza cukinia jest nie tylko smaczna, ale również pełnowartościowa i niesamowicie pożywna.
To danie łączy świeżość pomidora i cytryny, z kremowością oliwy, orzechowym posmakiem komosy, delikatnością cukinii i aromatycznym czosnkiem. Do tego ser feta sprawia, że mamy ciekawy kontrast pomiędzy smakami!
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- szczypta suszonego oregano
- Na farsz z quinoi:
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały pomidor
- 0,5 czerwonej cebuli
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sok z 0,5 cytryny
- trochę fety
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę płuczemy i gotujemy w wodzie przez ok. 15 minut.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy komosę, pokrojonego pomidora i cebulę, posiekany czosnek, zioła i sok z cytryny.
- Doprawiamy, dodajemy oliwę i fetę.
- Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
- Smarujemy oliwą i doprawiamy.
- Grillujemy na patelni grillowej z każdej strony.
- Na każdym plasterku układamy farsz,
- Zwijamy w rulon lub podajemy jako kanapeczkę.