Ziemniaki Oberżysty: przepis na przekąskę z mrożonych cząstek ziemniaka

Ziemniaki Oberżysty: łatwy przepis na doskonałą przekąskę - ziemniaki z boczkiem
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki Oberżysty: łatwy przepis na doskonałą przekąskę - ziemniaki z boczkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki Oberżysty to prosty przepis na przystawkę ziemniaczaną, która jest bardzo łatwa i tak dobrze smakuje. Jeśli ubóstwiasz boczek (a kto go nie uwielbia?), po prostu pokochasz te łatwe w użyciu cząstki ziemniaczane owiniete wędzonym boczkiem. Palce lizać i obgryzać! 

SKŁADNIKI

  • 16 mrożonych cząstek ziemniaczanych
  • 8 plasterków surowego boczku wędzonego lub więcej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/8 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do torebki z suwakiem dodać cząstki ziemniaków (bez rozmrażania) oraz granulowany czosnek i oba rodzaje papryki.
  • Zamknąć torebkę i potrząsać, aby obtoczyć ziemniaki w przyprawach.
  • Każdą cząstkę ziemniaka owinąć plasterkiem boczku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę z ziemniakami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Można również użyć surowych ziemniaków. W takim przypadku czas pieczenia wydłużyć do 40 minut. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej