Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze

Ziemniaczane kruche paluszki - efektowna przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Ziemniaczanemu kruchemu ciastu możemy też nadać kształty inne niż paluszków i zrobić z niego wytrawne przekąskowe "lizaki".
łatwy
40 min
4

Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka to super łatwa do przygotowania przekąska ze składników dostępnych w każdym sklepie. Paluszki są  delikatne, smaczne i pozbawione konserwantów. Zdrowsza alternatywa dla słonych przekąsek ze sklepu.

Smalec kiedyś był tłuszczem powszechnie stosowanym do wypieku ciast kruchych. Co prawda nie ma takiego aromatu jak masło, ale nadaje ciastu większą kruchość. Do kruchych wytrawnych wypieków nadaje się idealnie, warto czasem skorzystać ze sposobów naszych babć.

SKŁADNIKI

  • 15 dag smalcu
  • 15 dag gotowanych ziemniaków
  • 2 jajka - jedno do ciasta, drugie do smarowania
  • 20 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 łyżka kminku, sezamu lub czarnuszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki utłuc na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.
  • Tłuszcz posiekać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i kminkiem/sezamem/czarnuszką.
  • Dodać ziemniaki i jajko, zagnieść ciasto.
  • Formować z niego paluszki długości 10 cm, albo ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty foremkami.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozmąconym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec do zrumienienia na złoty  kolor.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej