Ziemniaczane gofry z wędzonym łososiem i śmietaną: wykwintna przekąska za grosze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaczane gofry z wędzonym łososiem i śmietaną to elegancka przekąska. Gofry bardzo łatwo przygotować. Najdroższym elementem jest wędzony łosoś, ale naprawdę nie potrzeba go zbyt wiele, aby przystawka smakowała.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 170 ml mleka
- 1 pęczek szczypiorku
- oraz
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pęczek kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, osolić i gotować 15 minut. Odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Wymieszać razem na gładkie ciasto.
- Rozgrzać gofrownicę. Kłaść po 2 łyżki ciasta na porcję i zapiekać do zrumienienia.
- Śmietanę ubić, pod koniec dodać sok z cytryny, aby ją zakwasić.
- Podawać gofry z kawałkiem plasterka łososia i łyżeczką bitej śmietany.