Zielone frytki z air fryera. Ta przekąska to hit na każdym spotkaniu

Zielone frytki z air fryera. Ta przekąska to hit na każdym spotkaniu
Autor: Shutterstock.com Zielone frytki z air fryera. Ta przekąska to hit na każdym spotkaniu
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszna przekąska, którą przygotujemy w zaledwie kilka minut. Panierowane frytki z awokado w air fryerze to przekąska doskonała. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Tę przekąskę warto wypróbować.

Pyszna i prosta przekąska. Frytki z awokado na wyciągnięcie ręki

Frytki z awokado to ciekawą przekąską, która będzie hitem każdej posiadówki. Sprawdzą się zarówno przy luźnych spotkaniach, jak i podczas bardziej wystawnych wydarzeń. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. To przepis, który bez problemu podbija serca.

A co najlepsze, można je łatwo modyfikować. Możemy dodać do nich nasze ulubione przyprawy, jak na przykład odrobinę płatków chili, by miały one lekkiego kopa. Można również podawać je z ciekawymi sosami, a bułkę tartą bez problemu zamienimy na panko.

Samo w sobie awokado jest wypełnione zdrowymi tłuszczami, błonnikiem, witaminami i minerałami. Oznacza to, że korzystnie wypływa ono na takie układy jak układ krążenia czy trawienny. Co więcej, korzystnie może działać również na skórę i ogólny stan zdrowia.

Tek przygotowane frytki będą więc nie tylko wspaniałą przekąską, ale również dobrą dla naszego organizmu. Fakt, że przygotowujemy je w air frerze jest jeszcze większym plusem. A wszystkie dlatego, że unikniemy smażenia ich na głębokim oleju.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sezamy
  • 2 duże awokado
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do jednej miski wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z przyprawami i sezamem.
  • Nasze awokado kroimy w grube plasterki.
  • Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec z bułce tartej.
  • Koszyk frytkownicy powietrznej smarujemy olejem.
  • Pieczemy frytki partiami w 175 stopniach przez 8 minut, obracając w połowię.
  • Upieczone frytki skraplamy limonką.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej