Zapiekane puree ziemniaczane - efektowny przepis na ciasteczka z puree ziemniaczanego

2021-03-29
Zapiekane puree ziemniaczane - efektowny przepis na ciasteczka z puree ziemniaczanego
Autor: Shutterstock Zapiekane puree ziemniaczane - pyszny dodatek do obiadu
łatwy
0 min
4

Zapiekane puree ziemniaczane to danie bardzo tanie, niesłychanie łatwe do przygotowania, a jednocześnie bardzo  efektowne. "Ciasteczka" z puree ziemniaczanego  są doskonałym dodatkiem do obiadu, mogą też być samodzielnym daniem. Znakomicie smakują z sosami - zarówno mięsnymi, jak i majonezowym lub jogurtowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bekonu pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej i zimne masło do posypania z wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ziemniaki i podsmaż cebulę. Ziemniaki dobrze odparuj i utłucz na gładkie puree.
  • W dużej misce zagnieć ziemniaki, dodaj jajka,boczek, podsmażoną cebulę, masło i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i wyrób ciasto. Gdyby było zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ziemniaczane uformuj za pomocą np. szklanki, w równe i dość grube (2 cm)placuszki. Środek posyp grubą warstwą bułki tartej i wiórkami masła.
  • Piecz przez 10 minut (lub do momentu uzyskania złotego koloru) w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj na ciepło.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?