Zapiekane puree ziemniaczane - efektowny przepis na ciasteczka z puree ziemniaczanego
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Zapiekane puree ziemniaczane to danie bardzo tanie, niesłychanie łatwe do przygotowania, a jednocześnie bardzo efektowne. "Ciasteczka" z puree ziemniaczanego są doskonałym dodatkiem do obiadu, mogą też być samodzielnym daniem. Znakomicie smakują z sosami - zarówno mięsnymi, jak i majonezowym lub jogurtowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- sól i pieprz
- 1 szklanka bekonu pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki bułki tartej i zimne masło do posypania z wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ziemniaki i podsmaż cebulę. Ziemniaki dobrze odparuj i utłucz na gładkie puree.
- W dużej misce zagnieć ziemniaki, dodaj jajka,boczek, podsmażoną cebulę, masło i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i wyrób ciasto. Gdyby było zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ziemniaczane uformuj za pomocą np. szklanki, w równe i dość grube (2 cm)placuszki. Środek posyp grubą warstwą bułki tartej i wiórkami masła.
- Piecz przez 10 minut (lub do momentu uzyskania złotego koloru) w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj na ciepło.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?