Zamiast na słodko, robię w wersji wytrawnej. Wyśmienite babeczki serowe to najlepsza przekąska na Sylwestra
Na imprezie sylwestrowej w domu nie może zabraknąć przekąsek na ciepło. Jedną z propozycji, która zasługuje na szczególną uwagę, są pyszne wytrawne babeczki serowe. Prosty przepis i obłędny smak to nie wszystkie ich zalety. Zobaczcie, jak zrobić znakomite wytrawne babeczki serowe na domówkę z okazji Sylwestra.
Jakie nadzienie do babeczek wytrawnych?
W tym prostym przepisie na smakowite wytrawne babeczki serowe do ciasta dodaje się kilka dodatków. Idealnie łączą się z serowym ciastem, tworząc wyborne nadzienie. Smak babeczek podkręcają pokrojone w kostkę trzy popularne składniki. Są to cebula, czerwona papryka i szynka. Niemałą rolę grają przyprawy. Ciasto doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ale i ziołami prowansalskimi. To doskonała mieszanka, która świetnie podkreśla smak wielu dań i przekąsek.
Jak zrobić wytrawne babeczki serowe?
Przepis na sylwestrowe babeczki wytrawne z dodatkiem startego sera żółtego nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zaletą tego przepisu jest to, że do ciasta można dodać nie tylko produkty podane w przepisie. Idealnie sprawdzą się resztki, które zalegają w lodówce. Szynka ze śniadania, kawałki warzyw z sałatki czy niewykorzystane opakowanie startego żółtego sera świetnie nadają się do ciasta na te wytrawne babeczki. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie wyborne danie na ciepło na sylwestra w duchu filozofii zero waste.
Jak więc przygotować wytrawne babeczki serowe z okazji imprezy sylwestrowej w domu? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – połączenie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – wymieszanie ciasta ze składnikami dodatkowymi
- 5. krok – przelanie ciasta do papilotek i upieczenie wytrawnych babeczek serowych w piekarniku
Ile piec wytrawne babeczki serowe w piekarniku?
Pyszne domowe babeczki serowe wytrawne piecze się w piekarniku. Papilotki z ciastem można wstawić do formy na muffinki lub ustawić na blasze do pieczenia. Tak przygotowane babeczki wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 25 minut. Wytrawne babeczki serowe najlepiej smakują na ciepło, więc warto przygotować je wcześniej i upiec dopiero, jak przyjdą goście. Dobre są także po ostygnięciu. Najlepiej smakują z różnymi sosami jak ketchup, musztarda czy sos czosnkowy.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g startego sera żółtego
- 100 g szynki
- 80 ml oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, starty żółty ser i przyprawy. Wymieszać.
- Do drugiej miski wlać mleko i olej. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników stopniowo dodawać mokre i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać pokrojone w kostkę paprykę i cebulę oraz szynkę. Wymieszać.
- Za pomocą łyżki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości papilotek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać jako przekąskę na ciepło na sylwestra lub imprezy w domu podczas karnawału.