Z szynki i tej pasty robię pyszne zawijasy. To znakomita i efektowna przekąska na każdą okazję

Dieta bezglutenowa
Pyszne zawijasy z szynki to efektowna przekąska, która znika z talerza w okamgnieniu. Prezentuje się apetycznie, a jej przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe. Wystarczy 15 minut, aby pojawiła się na stole. Zobaczcie, jak zrobić znakomite zawijasy z szynki, które podbiją każde podniebienie.
Z czego zrobić zawijasy z szynki?
Pyszne domowe zawijasy z szynki to przekąska w postaci roladek wypełnionych smakowitym nadzieniem. W tym przepisie w ich środku znalazła się pasta jajeczna. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania zawijasów, można kupić przez cały rok w wielu sklepach. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Co jest potrzebne, aby przygotować obłędne zawijasy szynkowe? Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty, takie jak:
- szynka – wędzona, gotowana lub konserwowa
- jajka – wcześniej ugotowane na twardo
- dodatki – żółty ser, cebula, majonez, musztarda, szczypiorek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić zawijasy z szynki?
Przepis na domowe zawijasy z szynki jest prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności i wyszukanych składników. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. Warto pamiętać, aby jajka ugotować na twardo wcześniej. Po ostygnięciu o wiele łatwiej jest je obrać i drobno posiekać.
Jak się robi zawijasy z szynki, które oczarują wyglądem i smakiem? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, a przekąska w mig pojawi się na stole. Pierwszym krokiem jest posiekanie jajek i wymieszanie ich z cebulą i żółtym serem. Następnie dodaje się musztardę, majonez i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu pasta jest gotowa. Nakłada się ją na szynkę i zwija w roladki. Gotowe!
Jak podawać zawijasy z szynki?
Ten prosty i błyskawiczny przepis na wyborne zawijasy z szynki jest uniwersalny. Warto więc zapisać go i mieć pod ręką. Przekąska sprawdzi się zawsze i zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Dzięki temu, że przyrządzenie zawijasów jest tak łatwe, a składniki są do kupienia przez cały rok, można je robić na różne okazje. To pomysł na coś smacznego i efektownego na domową imprezę. Smakują na drugie śniadanie i można serwować je na kolację. Krótko mówiąc, pyszne zawijasy z szynki to strzał w dziesiątkę.
SKŁADNIKI
- 8 grubszych plasterków szynki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotowane na twardo obrać. Drobno posiekać i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty żółty ser i szczypiorek. Wymieszać.
- Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
- Na każdym plasterek szynki nałożyć pastę i zwinąć w rulonik.
- Podawać jako przekąskę.