Z szynki i tej pasty robię pyszne zawijasy. To znakomita i efektowna przekąska na każdą okazję

zawijasy z szynki
Autor: Shutterstock Nałóż na plasterki szynki i zawiń. Te pyszne zawijasy są hitem każdej imprezy!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszne zawijasy z szynki to efektowna przekąska, która znika z talerza w okamgnieniu. Prezentuje się apetycznie, a jej przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe. Wystarczy 15 minut, aby pojawiła się na stole. Zobaczcie, jak zrobić znakomite zawijasy z szynki, które podbiją każde podniebienie.

Z czego zrobić zawijasy z szynki?

Pyszne domowe zawijasy z szynki to przekąska w postaci roladek wypełnionych smakowitym nadzieniem. W tym przepisie w ich środku znalazła się pasta jajeczna. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania zawijasów, można kupić przez cały rok w wielu sklepach. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Co jest potrzebne, aby przygotować obłędne zawijasy szynkowe? Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty, takie jak:

  • szynka – wędzona, gotowana lub konserwowa
  • jajka – wcześniej ugotowane na twardo
  • dodatki – żółty ser, cebula, majonez, musztarda, szczypiorek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zawijasy z szynki?

Przepis na domowe zawijasy z szynki jest prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności i wyszukanych składników. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. Warto pamiętać, aby jajka ugotować na twardo wcześniej. Po ostygnięciu o wiele łatwiej jest je obrać i drobno posiekać.

Jak się robi zawijasy z szynki, które oczarują wyglądem i smakiem? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, a przekąska w mig pojawi się na stole. Pierwszym krokiem jest posiekanie jajek i wymieszanie ich z cebulą i żółtym serem. Następnie dodaje się musztardę, majonez i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu pasta jest gotowa. Nakłada się ją na szynkę i zwija w roladki. Gotowe!

Jak podawać zawijasy z szynki?

Ten prosty i błyskawiczny przepis na wyborne zawijasy z szynki jest uniwersalny. Warto więc zapisać go i mieć pod ręką. Przekąska sprawdzi się zawsze i zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Dzięki temu, że przyrządzenie zawijasów jest tak łatwe, a składniki są do kupienia przez cały rok, można je robić na różne okazje. To pomysł na coś smacznego i efektownego na domową imprezę. Smakują na drugie śniadanie i można serwować je na kolację. Krótko mówiąc, pyszne zawijasy z szynki to strzał w dziesiątkę.

SKŁADNIKI

  • 8 grubszych plasterków szynki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotowane na twardo obrać. Drobno posiekać i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty żółty ser i szczypiorek. Wymieszać.
  • Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
  • Na każdym plasterek szynki nałożyć pastę i zwinąć w rulonik.
  • Podawać jako przekąskę.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej