Wystrzałowe roladki z chleba tostowego w boczku - zachwycająca przekąska za grosze!
2021-12-30
łatwy
25 min
4
Wystrzałowe roladki z chleba tostowego w boczku to idealna ciepła przekąska za grosze. Niesamowicie efektowna, łatwa do przygotowania, sprawdzi się na imprezie, podczas oglądania meczu czy serialu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie chleba tostowego
- 40-50 dag ostrego żółtego sera w kawałku
- boczek w cienkich plastrach - w liczbie odpowiadającej liczbie kromek chleba
- świeża papryka, pokrojona w paseczki
- majonez
- ketchup
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować na cienki plaster.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
- Posmarować każdą kromkę majonezem i ketchupem, nie przesadzając z ilością, żeby kromki się nie rozmoczyły, a nadmiar sosu nie wypłynął podczas zwijania kromek w roladki.
- Na każdej kromce ułoży paseczek papryki, posypać startym serem i zwinąć roladkę. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką.
- Roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się przyjemnie chrupiący i wypieczony).
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund