Wyrabiam ciasto drożdżowe i nadziewam je pysznym farszem. Te paszteciki smakują zawsze i każdemu

drożdżowe paszteciki ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Drożdżowe paszteciki ze szpinakowym farszem są pyszne, aromatyczne i nieziemsko puszyste.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Paszteciki są pyszne i świetnie smakują o każdej porze dnia. Przyrządzone według tego prostego przepisu wyróżniają się wyjątkowo dobrym smakiem, którego sekret tkwi w farszu. Jakie może być nadzienie do pasztecików? Poznajcie sprawdzony przepis na drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i dwóch serów.

Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem – składniki

Aby upiec wyborne paszteciki drożdżowe nadziane znakomitym farszem, należy zaopatrzyć się w składniki, które są łatwo dostępne przez cały rok. Można je kupić w większych czy mniejszych sklepach spożywczych i na bazarkach. Sprawdzą się też resztki, które zalegają w lodówce. Zamiast je wyrzucać, końcówki produktów można wykorzystać do zrobienia wybornych domowych pasztecików.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto drożdżowe na paszteciki. Druga część to artykuły spożywcze przeznaczone do przyrządzenia aromatycznego farszu.

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, masło, jajka, szczypta soli i gałki muszkatołowej
  • składnik do farszuświeży szpinak, oliwa z oliwek, ser feta, ser żółty, czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przygotować farsz ze szpinaku do pasztecików?

Tajemnica smaku wyśmienitych drożdżowych pasztecików znajduje się w aromatycznym nadzieniu. Połączenie świeżego szpinaku z dwoma rodzajami sera i przyprawami smakuje znakomicie. Jak przyrządzić szpinakowy farsz? To prosta i szybka czynność. Wystarczy podsmażyć posiekany szpinak z czosnkiem, fetą i przyprawami, a po ostygnięciu wymieszać ze startym żółtym serem. Tak przygotowanym farszem ze szpinaku nadziewa się ciasto drożdżowe.

Jak zrobić drożdżowe paszteciki ze szpinakiem?

Przepis na znakomite paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione pysznym farszem szpinakowym można zaliczyć do łatwych. Na przygotowanie należy mieć więcej czasu, ponieważ to małe danie robi się z ciasta drożdżowego. Tego typu wypieki mają specjalne wymagania i potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Pamiętajcie, aby składniki wymagające chłodzenia wcześniej wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.

Jak upiec pełne smaku paszteciki drożdżowe nadziane szpinakowym farszem? Z tym przepisem jest to łatwe i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go go wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie farszu szpinakowego do pasztecików
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia, zwinięcie w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
  • 4. krok – ułożenie pasztecików na blasze do pieczenia
  • 5. krok – upieczenie pasztecików w piekarniku

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 35 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  •  
  • farsz:
  • 200 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 50 startego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Wsypać mąkę i wbić jajka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej szpinak, aż stanie się intensywnie zielony. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Do ostudzonego farszu szpinakowego dodać starty żółty ser i wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Równomiernie nałożyć farsz i zwinąć w roladę. Pokroić na mniejsze kawałki o grubości około 1 cm.
  • Paszteciki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać jako ciepłą przekąskę, przystawkę lub na kolację.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej