Wyrabiam ciasto drożdżowe i nadziewam je pysznym farszem. Te paszteciki smakują zawsze i każdemu

Dieta wegetariańska
Paszteciki są pyszne i świetnie smakują o każdej porze dnia. Przyrządzone według tego prostego przepisu wyróżniają się wyjątkowo dobrym smakiem, którego sekret tkwi w farszu. Jakie może być nadzienie do pasztecików? Poznajcie sprawdzony przepis na drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i dwóch serów.
Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem – składniki
Aby upiec wyborne paszteciki drożdżowe nadziane znakomitym farszem, należy zaopatrzyć się w składniki, które są łatwo dostępne przez cały rok. Można je kupić w większych czy mniejszych sklepach spożywczych i na bazarkach. Sprawdzą się też resztki, które zalegają w lodówce. Zamiast je wyrzucać, końcówki produktów można wykorzystać do zrobienia wybornych domowych pasztecików.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto drożdżowe na paszteciki. Druga część to artykuły spożywcze przeznaczone do przyrządzenia aromatycznego farszu.
- składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, masło, jajka, szczypta soli i gałki muszkatołowej
- składnik do farszu – świeży szpinak, oliwa z oliwek, ser feta, ser żółty, czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przygotować farsz ze szpinaku do pasztecików?
Tajemnica smaku wyśmienitych drożdżowych pasztecików znajduje się w aromatycznym nadzieniu. Połączenie świeżego szpinaku z dwoma rodzajami sera i przyprawami smakuje znakomicie. Jak przyrządzić szpinakowy farsz? To prosta i szybka czynność. Wystarczy podsmażyć posiekany szpinak z czosnkiem, fetą i przyprawami, a po ostygnięciu wymieszać ze startym żółtym serem. Tak przygotowanym farszem ze szpinaku nadziewa się ciasto drożdżowe.
Jak zrobić drożdżowe paszteciki ze szpinakiem?
Przepis na znakomite paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione pysznym farszem szpinakowym można zaliczyć do łatwych. Na przygotowanie należy mieć więcej czasu, ponieważ to małe danie robi się z ciasta drożdżowego. Tego typu wypieki mają specjalne wymagania i potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Pamiętajcie, aby składniki wymagające chłodzenia wcześniej wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.
Jak upiec pełne smaku paszteciki drożdżowe nadziane szpinakowym farszem? Z tym przepisem jest to łatwe i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go go wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie farszu szpinakowego do pasztecików
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia, zwinięcie w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
- 4. krok – ułożenie pasztecików na blasze do pieczenia
- 5. krok – upieczenie pasztecików w piekarniku
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 35 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- farsz:
- 200 g szpinaku
- 100 g sera feta
- 50 startego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Wsypać mąkę i wbić jajka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej szpinak, aż stanie się intensywnie zielony. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonego farszu szpinakowego dodać starty żółty ser i wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Równomiernie nałożyć farsz i zwinąć w roladę. Pokroić na mniejsze kawałki o grubości około 1 cm.
- Paszteciki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać jako ciepłą przekąskę, przystawkę lub na kolację.