Wkładam do blendera i miksuję. Ta pasta rybna idealnie zastępuje klasycznego śledzia pod pierzynką

2025-12-10 15:55

Wigilijna kolacja nie może się obyć bez ryb, a szczególnie śledzi. Jednak zamiast spędzać godziny w kuchni nad przyrządzeniem śledzi pod pierzynką, warto skorzystać z tego przepisu. Pyszna pasta ze śledzi w oleju i gotowanych buraków idealnie zastąpi tę tradycyjną sałatkę świąteczną. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można ją zrobić. Oto przepis na znakomitą pastę śledziową z burakami.

pasta ze śledzi i buraków

i

Autor: New Africa/ Shutterstock Zamiast śledzia pod pierzynką na wigilię zrób tę szybką pastę. Jest pyszna i gotowa w 10 minut.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Czy śledzie pasują do buraków?

Śledź i buraki to pyszne połączenie. Oba składniki doskonale do siebie pasują, tworząc wyśmienite dania na wigilię i święta Boże Narodzenia czy inne okazje. Smak śledzia idealnie kontrastuje ze słodkimi burakami, które nadają także pięknego koloru potrawom. To klasyczne połączenie, które występuje w wielu kuchniach, a szczególnie popularne jest w Europie Środkowej i Wschodniej. Najlepszym przykładem jest śledź po pierzynką. Jest to klasyczna sałatka warstwowa, w której śledź przykryty jest warstwami z gotowanych buraków, marchewki i ziemniaków oraz jajek na twardo z dodatkiem majonezu. Przygotowanie tego tradycyjnego dania jest jednak czasochłonne, dlatego warto sprawdzić szybki przepis na pełną smaku pastę ze śledzi w oleju i gotowanych buraczków. To idealna przekąska rybna na wigilię i święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić dobrą pastę śledziową z burakami?

Przepis na znakomitą domową pastę ze śledzi w oleju i buraków jest nie tylko bardzo łatwy. To błyskawiczna receptura na pełną smaku świąteczną przekąskę. Dzięki temu, że czas przyrządzenia tej wybornej pasty rybnej jest tak krótki, można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które w okresie przedświątecznym można kupić w promocyjnych cenach. Najlepiej sprawdzą się śledzie w oleju, których smak jest nieco łagodniejszych niż marynowanych. Buraki można ugotować samemu lub kupić gotowe w sklepie.

Jak zrobić pastę ze śledzia w oleju i gotowanych buraków? Z tym sprawdzonym przepisem jest to banalnie łatwe. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w jednolitą pastę. Po przygotowaniu warto ją schłodzić, aby smaki się przegryzły.

  • 1. krok – pokrojenie buraków, śledzi, cebuli i jajek
  • 2. krok – przełożenie składników do blendera
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
  • 5. krok – schłodzenie pasty ze śledzia i buraka w lodówce

Jak podawać pastę ze śledzi i buraków?

Przepis na pełną smaku pastę śledziową z dodatkiem buraków warto zapisać. Ta rybna przekąska jest uniwersalna i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Świetnie zastępuje pracochłonnego śledzia pod pierzynką, więc sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej. Można też serwować ją w czasie kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia. Pastę ze śledzia w oleju i buraków można też przyrządzić na sylwestra i karnawałową imprezę. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc można robić ją także na inne okazje.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ugotowane buraki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • gałązki koperku i posiekany szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera.
  • Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz posiekane jajka na twardo.
  • Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera.
  • Dodać majonez, śmietanę i chrzan. Wlać sok z cytryny.
  • Składniki zmiksować na jednolitą pastę.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Wstawić do lodówki.
  • Podawać schłodzoną na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...