Wkładam do blendera i miksuję. Ta pasta rybna idealnie zastępuje klasycznego śledzia pod pierzynką
Wigilijna kolacja nie może się obyć bez ryb, a szczególnie śledzi. Jednak zamiast spędzać godziny w kuchni nad przyrządzeniem śledzi pod pierzynką, warto skorzystać z tego przepisu. Pyszna pasta ze śledzi w oleju i gotowanych buraków idealnie zastąpi tę tradycyjną sałatkę świąteczną. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można ją zrobić. Oto przepis na znakomitą pastę śledziową z burakami.
i
Dieta bezglutenowa
Czy śledzie pasują do buraków?
Śledź i buraki to pyszne połączenie. Oba składniki doskonale do siebie pasują, tworząc wyśmienite dania na wigilię i święta Boże Narodzenia czy inne okazje. Smak śledzia idealnie kontrastuje ze słodkimi burakami, które nadają także pięknego koloru potrawom. To klasyczne połączenie, które występuje w wielu kuchniach, a szczególnie popularne jest w Europie Środkowej i Wschodniej. Najlepszym przykładem jest śledź po pierzynką. Jest to klasyczna sałatka warstwowa, w której śledź przykryty jest warstwami z gotowanych buraków, marchewki i ziemniaków oraz jajek na twardo z dodatkiem majonezu. Przygotowanie tego tradycyjnego dania jest jednak czasochłonne, dlatego warto sprawdzić szybki przepis na pełną smaku pastę ze śledzi w oleju i gotowanych buraczków. To idealna przekąska rybna na wigilię i święta Bożego Narodzenia.
Jak zrobić dobrą pastę śledziową z burakami?
Przepis na znakomitą domową pastę ze śledzi w oleju i buraków jest nie tylko bardzo łatwy. To błyskawiczna receptura na pełną smaku świąteczną przekąskę. Dzięki temu, że czas przyrządzenia tej wybornej pasty rybnej jest tak krótki, można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które w okresie przedświątecznym można kupić w promocyjnych cenach. Najlepiej sprawdzą się śledzie w oleju, których smak jest nieco łagodniejszych niż marynowanych. Buraki można ugotować samemu lub kupić gotowe w sklepie.
Jak zrobić pastę ze śledzia w oleju i gotowanych buraków? Z tym sprawdzonym przepisem jest to banalnie łatwe. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w jednolitą pastę. Po przygotowaniu warto ją schłodzić, aby smaki się przegryzły.
- 1. krok – pokrojenie buraków, śledzi, cebuli i jajek
- 2. krok – przełożenie składników do blendera
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
- 5. krok – schłodzenie pasty ze śledzia i buraka w lodówce
Jak podawać pastę ze śledzi i buraków?
Przepis na pełną smaku pastę śledziową z dodatkiem buraków warto zapisać. Ta rybna przekąska jest uniwersalna i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Świetnie zastępuje pracochłonnego śledzia pod pierzynką, więc sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej. Można też serwować ją w czasie kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia. Pastę ze śledzia w oleju i buraków można też przyrządzić na sylwestra i karnawałową imprezę. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc można robić ją także na inne okazje.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 ugotowane buraki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- gałązki koperku i posiekany szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera.
- Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz posiekane jajka na twardo.
- Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera.
- Dodać majonez, śmietanę i chrzan. Wlać sok z cytryny.
- Składniki zmiksować na jednolitą pastę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki.
- Podawać schłodzoną na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.