Wigilijny śledź w oleju lnianym [przepis]

2021-03-29
Milena Łakomska
Wigilijny śledź w oleju lnianym
Autor: Shutterstock Pyszny olej lniany świetnie sprawdza się jako dodatek do śledzi
łatwy
20 min
4

Ryby to podstawa wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań ze śledzi. Podajemy świąteczny przepis na tradycyjne śledzie zalewane olejem lnianym. Takie śledzie w oleju sprawdzą się także poza okresem świąt!

 

Polecamy również przepisy naśledzie po łowickuśledzie w musztardzieśledź po kujawsku.

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • pół słoika francuskiej musztardy gruboziarnistej
  • pół szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 gwiazdka anyżu 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • To świąteczne danie przygotuj dwa dni przed Wigilią. Namocz śledzie w mleku, pozostawiając je na kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj
  • Przyprawy rozgnieć w moździerzu, a cebule pokrój w talarki. Wyciśnij sok z cytryn.
  • Wyjęte z mleka śledzie posmaruj od spodu musztardą i ułóż warstwami w słoiku, przekładając talarkami cebuli, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny. Na koniec zalej olejem lnianym.
  • Zakręć słoik i odstaw na dwa dni do lodówki. Przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej wyłóż śledzie na dekoracyjne naczynie.
Milena Łakomska