Wigilijne sushi z karpiem - oryginalny przepis na świąteczną rybę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wielbicielom sushi i wszystkim ciekawym nowych smaków proponujemy przepis na sushi z karpiem, oryginalną przekąskę wzorowaną na prawdziwym sushi. Zamiast łososia w glon nori zawijamy kawałki gotowanego karpia oraz kaszę. Możemy się założyć, że wigilijne sushi z karpiem zasmakuje nawet tym, którzy wolą twardo trzymać się rodzimej tradycji. To dobra okazja, by przekonać się, że wigilijny karp nie jedno ma imię.
Polecamy również: Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz, Karp po żydowsku w galarecie oraz Karp zapiekany w śmietanie.
Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- kilka płatów glonów nori
- szklanka długo gotowanego pęczaka
- kawałki gotowanego karpia
- pasta wasabi
- sos sojowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować sushi z karpia na macie do zwijania sushi połóż glon nori, nałóż na niego kaszę, pastę wasabi oraz ugotowane kawałki karpia.
- Brzegi glonu delikatnie zmocz wodą i zawiń.
- Powstały rulon pokrój ostrym nożem na talarki grubości 2 cm.
- Sushi z karpia ułóż na talerzu. Podawaj z sosem sojowym.