Wigilijne sushi z karpiem - oryginalny przepis na świąteczną rybę

2021-03-29
Propozycja potrawy wigilijnej z ryby: sushi z gotowanego karpia
Autor: Konrad Kalbarczyk Sushi można podać także na wigilię, lecz zamiast łososia włożyć kawałki gotowanego karpia
łatwy
45 min
4

Wielbicielom sushi i wszystkim ciekawym nowych smaków proponujemy przepis na sushi z karpiem, oryginalną przekąskę wzorowaną na prawdziwym sushi. Zamiast łososia w glon nori zawijamy kawałki gotowanego karpia oraz kaszę. Możemy się założyć, że wigilijne sushi z karpiem zasmakuje nawet tym, którzy wolą twardo trzymać się rodzimej tradycji. To dobra okazja, by przekonać się, że wigilijny karp nie jedno ma imię. 

Polecamy również: Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz, Karp po żydowsku w galarecie oraz Karp zapiekany w śmietanie.

Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • kilka płatów glonów nori
  • szklanka długo gotowanego pęczaka
  • kawałki gotowanego karpia
  • pasta wasabi
  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować sushi z karpia na macie do zwijania sushi połóż glon nori, nałóż na niego kaszę, pastę wasabi oraz ugotowane kawałki karpia.
  • Brzegi glonu delikatnie zmocz wodą i zawiń.
  • Powstały rulon pokrój ostrym nożem na talarki grubości 2 cm.
  • Sushi z karpia ułóż na talerzu. Podawaj z sosem sojowym.