Wegańska pasta z "tuńczyka" - genialna sałatka z ciecierzycy
2022-03-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciecierzyca jest niezwykle sycąca. Do tego dostarcza nam białek roślinnych i cukrów, których nasz organizm potrzebuje. Z ciecierzycy można przygotować nie tylko przepyszny hummus, ale także wegańską pastę o smaku sałatki z tuńczyka. Łatwy sposób na pożywny i zdrowy posiłek. Przy okazji troszczysz się o zasoby oceanów i dbasz o wzrost populacji tuńczyków!
SKŁADNIKI
- 1 puszka (400 g) cieciorki
- 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez prakę,
- 3 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki (30 g) kaparów
- 1 arkusz glonów nori
- 100 g wegańskiego majonezu
- trochę soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw odcedź płyn z ciecierzycy i kaparów, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Alternatywnie można do tego użyć również blendera ręcznego.
- Następnie drobno posiekaj cebulę, czosnek i ogórki konserwowe.
- Zwiń arkusz nori i bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do miski i wymieszaj z rozdrobnionymi warzywami.
- Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe! Delektuj się klasyczną kanapką lub sałatką. Smacznego!
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund