Wegańska pasta z "tuńczyka" - genialna sałatka z ciecierzycy

Wegańska pasta z tuńczyka - genialna sałatka z ciecierzycy
Autor: Shutterstock.com Wegańska pasta z "tuńczyka" - genialna sałatka z ciecierzycy
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciecierzyca jest niezwykle sycąca. Do tego dostarcza nam białek roślinnych i cukrów, których nasz organizm potrzebuje. Z ciecierzycy można przygotować nie tylko przepyszny hummus, ale także wegańską pastę o smaku sałatki z tuńczyka. Łatwy sposób na pożywny i zdrowy posiłek. Przy okazji troszczysz się o zasoby oceanów i dbasz o wzrost populacji tuńczyków! 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka (400 g) cieciorki
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez prakę,
  • 3 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki (30 g) kaparów
  • 1 arkusz glonów nori
  • 100 g wegańskiego majonezu
  • trochę soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw odcedź płyn z ciecierzycy i kaparów, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Alternatywnie można do tego użyć również blendera ręcznego.
  • Następnie drobno posiekaj cebulę, czosnek i ogórki konserwowe.
  • Zwiń arkusz nori i bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do miski i wymieszaj z rozdrobnionymi warzywami.
  • Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe! Delektuj się klasyczną kanapką lub sałatką. Smacznego!
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej