Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

2021-03-29
www.indexfood.pl
Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
Autor: www.indexfood.pl Wędzone piersi z kaczki mają delikatniejszy smak niż drób pieczony. Doskonale komponują się z owocowymi dodatkami.
łatwy
45 min
4

Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach na pewno zrobi kulinarne wrażenie na domownikach i na gościach. To danie niezwykle eleganckie, widowiskowe, aromatyczne oraz możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy. Wypróbuj przepis na wędzoną pierś z kaczki w pomarańczach.

Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.

SKŁADNIKI

  • 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
  • 100 ml zagęszczonego sosu pomarańczowego
  • 25 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 10 g szczypiorku
  • 3 pomarańcze
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 cebula (czerwona)
  • 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
  • 25 ml syropu z czarnej porzeczki
  • łyżka octu winnego czerwonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje.
  • Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki.
  • Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
  • Piersi z kaczki zamarynować w syropie pomarańczowym zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  • Pokroić je na cienkie plastry.
  • Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki.
www.indexfood.pl