Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach na pewno zrobi kulinarne wrażenie na domownikach i na gościach. To danie niezwykle eleganckie, widowiskowe, aromatyczne oraz możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy. Wypróbuj przepis na wędzoną pierś z kaczki w pomarańczach.
Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.
SKŁADNIKI
- 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
- 100 ml zagęszczonego sosu pomarańczowego
- 25 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
- 10 g szczypiorku
- 3 pomarańcze
- 50 g suszonych śliwek
- 1 cebula (czerwona)
- 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
- 25 ml syropu z czarnej porzeczki
- łyżka octu winnego czerwonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje.
- Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki.
- Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
- Piersi z kaczki zamarynować w syropie pomarańczowym zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Pokroić je na cienkie plastry.
- Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki.