Vol-au-vent - gniazdka z ciasta półfrancuskiego, idealne do wypełnienia ulubionym farszem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Vol-au-vent to gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów). Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Zamiast jednego dużego ciasta można przygotować vol-au-vent w wersji mini - wycinając małe placuszki kieliszkiem.
SKŁADNIKI
- 30 dkg mąki pszennej
- 25 dkg masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- sól
- 1 żółtko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.
- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (najlepiej na noc).
- Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.
- Z ciasta należy wykroić nożem lub radełkiem trzy krażki (np. przykładając nieduży talerz). W dwóch plackach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie szerokości 4-5 cm.
- Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ułożyć na blasze (każdy osobno) i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240°C.
- Złożyć vol-au-vent - na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w piekarniku.
- Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.