Vitello tonnato - znakomita cielęcina podawana na zimno z aromatycznym sosem tuńczykowym

2021-03-29
Vitello tonato - znakomita cielęcina podawana na zimno z aromatycznym sosem z kaparami
Autor: Shutterstock Vitrello tonato to piemoncka wyszukana przekąska.
łatwy
25 min
4

Fantastyczny smak dań włoska kuchnia zawdzięcza doskonałej jakości produktów. Świeże warzywa w dużej rozmaitości, najlepsze mięso i ryby oraz paradoksalnie zarówno fantazja jak przywiązanie do tradycji czynią ją zupełnie wyjątkową. Takie jest vitello tonato, czyli pieczona cielęcina, pokrojona w cienkie plastry i podawana na zimno. Mięso nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy, śmietany wina, w którym idealnie współgrają ze sobą smaki czosnku, tuńczyka, anchois i cytryny. Całość dzieła wieńczą wyraziste kapary.

SKŁADNIKI

  • 50 dag cielęciny
  • łyżka oleju
  •  
  • Sos:
  • ząbek czosnku
  • 6 filecików anchois
  • sok z cytryny 
  • 10 dag tuńczyka w oleju
  • surowe żółtko
  • 100 ml oliwy
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany
  • 1,5 łyżki kaparów
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upiec cielęcinę, odstawić do wystygnięcia. Zimną pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w wachlarz na półmisku.
  • Czosnek, tuńczyka, anchois zmiksować. Mieszając trzepaczką dodać sok cytrynowy, żółtko i oliwę.
  • Dodać wino i śmietanę, wymieszać, by powstał dość gęsty sos. Dołożyć kapary w całości, sól i pieprz.
  • Pokrojone mięso polać sosem i wstawić do lodówki na 40 minut.