Vitello tonnato - znakomita cielęcina podawana na zimno z aromatycznym sosem tuńczykowym
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Fantastyczny smak dań włoska kuchnia zawdzięcza doskonałej jakości produktów. Świeże warzywa w dużej rozmaitości, najlepsze mięso i ryby oraz paradoksalnie zarówno fantazja jak przywiązanie do tradycji czynią ją zupełnie wyjątkową. Takie jest vitello tonato, czyli pieczona cielęcina, pokrojona w cienkie plastry i podawana na zimno. Mięso nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy, śmietany wina, w którym idealnie współgrają ze sobą smaki czosnku, tuńczyka, anchois i cytryny. Całość dzieła wieńczą wyraziste kapary.
SKŁADNIKI
- 50 dag cielęciny
- łyżka oleju
- Sos:
- ząbek czosnku
- 6 filecików anchois
- sok z cytryny
- 10 dag tuńczyka w oleju
- surowe żółtko
- 100 ml oliwy
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany
- 1,5 łyżki kaparów
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Upiec cielęcinę, odstawić do wystygnięcia. Zimną pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w wachlarz na półmisku.
- Czosnek, tuńczyka, anchois zmiksować. Mieszając trzepaczką dodać sok cytrynowy, żółtko i oliwę.
- Dodać wino i śmietanę, wymieszać, by powstał dość gęsty sos. Dołożyć kapary w całości, sól i pieprz.
- Pokrojone mięso polać sosem i wstawić do lodówki na 40 minut.