Tuńczykowy paprykarz z kaszą jaglaną - idealny do pieczywa

Paprykarz tuńczykowy
Autor: Shutterstock Paprykarz tuńczykowy przygotowuje się bardzo szybko
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Paprykarz przygotowany z tuńczyka i kaszy jaglanej jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnej wersji z makreli i ryżu. Lubię mieć jego słoiczek w lodówce bo to świetny dodatek do kanapek - smaczny i zdrowy.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pudełeczko przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
  • Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Warzywa podsmażyć do miękkości na łyżce oleju. Gdy będą miękkie dodać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
  • Na koniec dodać kaszę i tuńczyka, dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
  • Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej