Tuńczykowy paprykarz z kaszą jaglaną - idealny do pieczywa
2021-05-27

łatwy
25 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Paprykarz przygotowany z tuńczyka i kaszy jaglanej jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnej wersji z makreli i ryżu. Lubię mieć jego słoiczek w lodówce bo to świetny dodatek do kanapek - smaczny i zdrowy.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pudełeczko przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa podsmażyć do miękkości na łyżce oleju. Gdy będą miękkie dodać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
- Na koniec dodać kaszę i tuńczyka, dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
- Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?