Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami i serem: jak zrobić? [przepis]
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Uwielbiasz jeść zapiekanki z pieczarkami i serem w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić też w domu. Podajemy sprawdzony przepis na zapiekankę. Pamiętaj, że najważniejsze są dobrze usmażone pieczarki!
SKŁADNIKI
- 2 świeże bagietki
- ser w kostce gouda
- odrobina masła
- przyprawy: pieprz, słodka papryka
- olej
- 0,5 kg pieczarek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy je masłem. Ser gouda ścieramy na tarce na dużym oczku.
- Pieczarki dokładnie myjemy, następnie kroimy na plasterki. Pieczarki możemy od razu ułożyć na bagietce, posypać serem i włożyć do piekarnika. Jednak zapiekanka będzie smaczniejsza, jeśli pieczarki najpierw usmażymy, a następnie zapieczemy.
- Pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i przyprawiamy je odrobiną pieprzu i słodką papryką. Gdy pieczarki się usmażą, zdejmujemy je z patelni i równo układamy na bagietce.
- Następnie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni, aż ser się roztopi.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?