Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami i serem: jak zrobić? [przepis]

2021-11-04
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami i serem: jak zrobić? [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Odważniejsi mogą zastąpić pieczarki kurkami - również warto je wcześniej podsmażyć
łatwy
30 min
4

Uwielbiasz jeść zapiekanki z pieczarkami i serem w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić też w domu. Podajemy sprawdzony przepis na zapiekankę. Pamiętaj, że najważniejsze są dobrze usmażone pieczarki!

SKŁADNIKI

  • 2 świeże bagietki
  • ser w kostce gouda
  • odrobina masła
  • przyprawy: pieprz, słodka papryka
  • olej
  • 0,5 kg pieczarek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy je masłem. Ser gouda ścieramy na tarce na dużym oczku.
  • Pieczarki dokładnie myjemy, następnie kroimy na plasterki. Pieczarki możemy od razu ułożyć na bagietce, posypać serem i włożyć do piekarnika. Jednak zapiekanka będzie smaczniejsza, jeśli pieczarki najpierw usmażymy, a następnie zapieczemy.
  • Pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i przyprawiamy je odrobiną pieprzu i słodką papryką. Gdy pieczarki się usmażą, zdejmujemy je z patelni i równo układamy na bagietce.
  • Następnie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni, aż ser się roztopi.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?