Terrina z sera - przepis na wegetariański pasztet

Terrina z sera - przepis na wegetariański pasztet
Autor: Shutterstock Terrina z sera - przepis na wegetariański pasztet
łatwy
30 min
4

Terrina z sera z suszonymi pomidorami, to przepis na wykwintny, wegetariański, wielkanocny pasztet. Jeżeli nie akceptujemy sera koziego, możemy go zastąpić twarogiem krowim. Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu. Przygotowanie takiego pasztetu  nie jest trudne. Jeżeli chcemy terrinę podać na śniadanie wielkanocne musimy przygotować ją dzień wcześniej.

SKŁADNIKI

  • 500 g białego sera koziego lub krowiego mielonego twarogu
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • około 2 łyżek sera typu tosca
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżeczek żelatyny (płaskie)
  • 1 opakowanie rukoli
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalewamy gorącą wodą według przepisu na opakowaniu. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie sery przekładamy do dużej miski, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy miód i trochę oliwy z suszonych pomidorów. Całość miksujemy. Kiedy żelatyna będzie letnia, dolewamy ją do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
  • Wysoką foremkę keksową (najlepiej kamionkową) wykładamy folią spożywczą. Wylewamy do niej masę serową. Obstukujemy, aby zniwelować nadmiar powietrza. Zawijamy folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Kiedy terrina zastygnie, kroimy ją na grube plastry, kładziemy na talerzyku z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i oprószoną pieprzem i solą i posypujemy drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Smacznego!