Terrina z buraka z kozim serem
Terrina z buraka z dodatkiem koziego sera i sosu chrzanowego to doskonała, bardzo efektowna świąteczna przekąska. Będzie pasowała do stołu wigilijnego i bożonarodzeniowego zarówno jako osobna przystawka na zimno, jak i dodatek do dań rybnych i mięsnych.
SKŁADNIKI
- 4 duże buraki
- sok z 1/2 cytryny
- kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
- opakowanie żelatyny
- sól, pieprz
- 1 op. koziego twarożku (80 g), lub plasterki twardego koziego sera
- liście roszponki do ozdoby
- sos chrzanowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki dokładnie myjemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy ok. 45min–60 minut w temp. 200 stopni.
Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na purée. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Dodajemy buraczki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło.
Masą napełniamy prostokątną foremkę keksówkę do 2/3 wysokości, wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała. Podajemy z kozim twarożkiem lub kawałkami koziego sera, sosem chrzanowym.
Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby – liście roszponki.