Terrina rybna z wędzonym łososiem
2021-03-29
średni
30 min
4
Terrina rybna, czyli inaczej delikatny pasztet z ryby doskonale nadaje się na odświętną przystawkę. Przygotowanie terriny jest czasochłonne, ale warto się potrudzić, bo daje doskonały efekt. Pasztet pasuje na każdą świąteczną okazję. Dodatek wędzonego łososia i szpinaku daje ciekawy efekt smakowy i kolorystyczny. Tak przygotowana przystawka jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna niż tradycyjny pasztet pieczony.
SKŁADNIKI
- 40 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)
- 3 plastry wędzonego łososia
- garść świeżych liści szpinaku
- cytryna
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 6 łyżeczek żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- sól, biały pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę podgrzej w szklance wywaru, przestudź. Resztę wywaru zagotuj, włóż rybę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Rybę wyjmij, ostudź i zmiksuj blenderem.
- Liście szpinaku zblanszuj krótko na patelni z 1 łyżką wody.
- Łososia wędzonego i szpinak pokrój drobno. Dodaj sok z cytryny, ew. czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z rybą.
- Dodaj wywaru z żelatyną, wymieszaj.
- Do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy nałóż masę rybną, wyrównaj i schłodź w lodówce (ok. 1,5 godziny).
- Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i podawaj na półmisku.