Terrina rybna z wędzonym łososiem

2021-03-29
Terrina rybna z wędzonym łososiem
Autor: thinkstockphotos.com Terrina z wędzonym łososiem obłędnie wygląda i smakuje
średni
30 min
4

Terrina rybna, czyli inaczej delikatny pasztet z ryby doskonale nadaje się na odświętną przystawkę. Przygotowanie terriny jest czasochłonne, ale warto się potrudzić, bo daje doskonały efekt. Pasztet pasuje na każdą świąteczną okazję. Dodatek wędzonego łososia i szpinaku daje ciekawy efekt smakowy i kolorystyczny. Tak przygotowana przystawka jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna niż tradycyjny pasztet pieczony.

 

SKŁADNIKI

  • 40 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • garść świeżych liści szpinaku
  • cytryna
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki
  • sól, biały pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę podgrzej w szklance wywaru, przestudź. Resztę wywaru zagotuj, włóż rybę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Rybę wyjmij, ostudź i zmiksuj blenderem.
  • Liście szpinaku zblanszuj krótko na patelni z 1 łyżką wody.
  • Łososia wędzonego i szpinak pokrój drobno. Dodaj sok z cytryny, ew. czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z rybą.
  • Dodaj wywaru z żelatyną, wymieszaj.
  • Do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy nałóż masę rybną, wyrównaj i schłodź w lodówce (ok. 1,5 godziny).
  • Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i podawaj na półmisku.