Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Zuzanna Lubart
Tatar ze śledzia: przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia po węgiersku według przepisu Magdy Gessler to świetny pomysł na przystawkę
łatwy
30 min
4

Przepis na tatar ze śledzia Magdy Gessler pojawił się w "Kuchennych rewolucjach" i z miejsca podbił serca widzów. Jak zrobić tatar śledziowy po węgiersku Magdy Gessler? Oto przepis z programu TVN.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetów ze śledzia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 3 jajka na twardo
  • 5 grzybków marynowanych
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz czarny
  •  Składniki na sos:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na temperaturę 220ºC. Upiecz paprykę, tak aż zmięknie i zacznie od niej odchodzić skórka. Obierz ją
  • Obierz cebulę. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.
  • Śledzie, ogórki, upieczoną paprykę, cebulę, jajka i grzybki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj, dodaj kapary. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wymieszaj składniki na sos. Gotowy sos zmieszaj z tatarem.
  • Wstaw tatara do lodówki na około godzinę. Podawaj uformowany na talerzu ze świeżym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz: Które ryby kupować? Czym się kierować przy wyborze ryb na wigilijny stół?

Polecamy również przepisy na: Tatar z pieczarek i śledzików anchois oraz Mazurska sałatka śledziowa

Zuzanna Lubart