Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

2019-11-29
Zuzanna Lubart
Tatar ze śledzia: przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia po węgiersku według przepisu Magdy Gessler to świetny pomysł na przystawkę
łatwy
30 min
4

Przepis na tatar ze śledzia Magdy Gessler pojawił się w "Kuchennych rewolucjach" i z miejsca podbił serca widzów. Jak zrobić tatar śledziowy po węgiersku Magdy Gessler? Oto przepis z programu TVN.

Składniki

200 g filetów ze śledzia

1 czerwona papryka

1 ogórek kiszony

1 cebula

3 jajka na twardo

5 grzybków marynowanych

1 łyżka kaparów

sól

pieprz czarny

 Składniki na sos:

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

2 łyżki pasty pomidorowej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nastaw piekarnik na temperaturę 220ºC. Upiecz paprykę, tak aż zmięknie i zacznie od niej odchodzić skórka. Obierz ją

Obierz cebulę. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

Śledzie, ogórki, upieczoną paprykę, cebulę, jajka i grzybki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj, dodaj kapary. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wymieszaj składniki na sos. Gotowy sos zmieszaj z tatarem.

Wstaw tatara do lodówki na około godzinę. Podawaj uformowany na talerzu ze świeżym pieczywem.

Zobacz: Które ryby kupować? Czym się kierować przy wyborze ryb na wigilijny stół?

Polecamy również przepisy na: Tatar z pieczarek i śledzików anchois oraz Mazurska sałatka śledziowa