TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]
Autor: Shutterstock TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]
średni
20 min
4

Tatar z pieczarek i śledzi to ciekawa propozycja na przystawkę dla tych, którzy nie lubią surowego mięsa, albo uwielbiają świeże ryby. Jak go przygotować? Podajemy dobry przepis.

Sprawdź również przepisy na:

Śledź po turecku

Śledzie z marchewką i selerem naciowym

Śledziki korzenne ze śliwkami

SKŁADNIKI

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 małych śledzików anchois
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 nieduże ogórki kwaszone
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyść i bardzo drobno pokrój. Zalej sokiem z cytryny i octem i odstaw do zamarynowania.
  • Pozostałe składniki pokrój w niewielką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, skrój także natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem z zamarynowanymi pieczarkami. Przełóż zawartość do miseczki wyłożonej folią spożywczą i dobrze dociśnij z wierzchu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed podaniem odwróć do góry dnem na talerzu i zdejmij folię. Udekoruj listkami natki pietruszki.