TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

2019-11-29
TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]
Autor: Shutterstock TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]
średni
20 min
4

Tatar z pieczarek i śledzi to ciekawa propozycja na przystawkę dla tych, którzy nie lubią surowego mięsa, albo uwielbiają świeże ryby. Jak go przygotować? Podajemy dobry przepis.

Składniki

600 g pieczarek

1 cebula

natka pietruszki

1-2 ząbki czosnku

5-6 małych śledzików anchois

2 łyżki musztardy

2 nieduże ogórki kwaszone

sok z połowy cytryny

2 łyżki octu balsamicznego

olej rzepakowy

pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki oczyść i bardzo drobno pokrój. Zalej sokiem z cytryny i octem i odstaw do zamarynowania.

Pozostałe składniki pokrój w niewielką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, skrój także natkę pietruszki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem z zamarynowanymi pieczarkami. Przełóż zawartość do miseczki wyłożonej folią spożywczą i dobrze dociśnij z wierzchu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed podaniem odwróć do góry dnem na talerzu i zdejmij folię. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Sprawdź również przepisy na:

Śledź po turecku

Śledzie z marchewką i selerem naciowym

Śledziki korzenne ze śliwkami