Tatar warzywny - przepis na znakomity tatar z warzyw
2021-11-30
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ortodoksyjni tatarożercy twierdzą, że jak tatar, to tylko z surowego mięsa - wołowiny lub dziczyzny. Inni dopuszczają jeszcze wersje rybne. Tymczasem my dziś proponujemy tatar warzywny - smaczną przystawkę, którą polubią nie tylko jarosze. Polecam dziś smacznego tatara z warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 2 nieduże marchewki
- 1 nieduża cukinia
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody na półtwardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
- Awokado obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Łodygę selera umyć, pokroić drobniutko w kostkę lub plasterki. Warzywa wymieszać.
- Oliwę wlać do zakręcanego słoiczka z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek.
- Słoik zakręcić i przez kilka chwil energicznie wstrząsać, aż powstanie biała emulsja.
- Sos dodać do warzyw, dokładnie wymieszać.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?