Tatar warzywny - przepis na znakomitego tatara z warzyw

2021-02-19
Anna Szubińska
Tatar warzywny - przepis na znakomitego tatara z warzyw
Autor: Shutterstock Tatar warzywny to smaczna wege przystawka.
łatwy
25 min
4

Ortodoksyjni tatarożercy twierdzą, że jak tatar, to tylko z surowego mięsa - wołowiny lub dziczyzny. Inni dopuszczają jeszcze wersje rybne. Tymczasem my dziś proponujemy tatar warzywny - smaczną przystawkę, którą polubią nie tylko jarosze. Polecam dziś smacznego tatara z warzyw.

Składniki

1 awokado

2 nieduże marchewki

1 nieduża cukinia

1 łodyga selera naciowego

4 łyżki oliwy

4 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody na półtwardo, obrać i pokroić w kosteczkę.

Awokado obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.

Łodygę selera umyć, pokroić drobniutko w kostkę lub plasterki. Warzywa wymieszać.

Oliwę wlać do zakręcanego słoiczka z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek.

Słoik zakręcić i przez kilka chwil energicznie wstrząsać, aż powstanie biała emulsja.

Sos dodać do warzyw, dokładnie wymieszać.