Tartaletki z ciasta filo z chorizo, papryką i fetą
2022-04-08
łatwy
45 min
6
Szybka wytrawna przekąska idealna na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy piwku. Aromatyczna, pikantna i kusząca, a do tego tak prosta, ze każdy jest w stanie ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 12 arkuszy ciasta filo
- 3 czerowne papryki
- 300 g chorizo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 opakowanie fety
- oliwa z oliwek
- foremki lub papilotki do mini tart
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arkusze ciasta (zazwyczaj mają ok 30x40 cm) przetnij na pół.
- Każdy kawałek posmaruj oliwą i ułóż po 4 połówki jedna na drugiej w tarteletce, przekręcając każda kolejną o ok 15 stopni.
- Przyciśnij ciasto do ścianek i brzegów foremek, wstaw co piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 min. Gdy się zrumieni i zrobi kruche wyjmij i wystudź.
- Papryki umyj, przekrój na ćwiartki i upiecz w piekarniku aż skórki zrobią się czarne. Gorące włóż do strunowego woreczka, zamknij i zostaw do ostygnięcia.
- Z wystudzonych w ten sposób papryk z łatwością zdejmiesz skórkę, miąższ pokrój w paski.
- Chorizo pokrój w kostkę i usmaż na chrupiąco na niewielkiej ilości oliwy. Cebulę drobno posiekaj, fetę pokrusz.
- Wymieszaj smażone chorizo z papryka i cebulą, nałóż do tart, wierzch posyp pokruszona fetą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell