Tartaletki z ciasta filo z chorizo, papryką i fetą

Tartaletki z ciasta filo z chorizo, papryką i fetą
Autor: Shutterstock Tartaletki z ciasta filo z chorizo, papryką i fetą to idealna przekaska do piwa.
łatwy
45 min
6

Szybka wytrawna przekąska idealna na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy piwku. Aromatyczna, pikantna i kusząca, a do tego tak prosta, ze każdy jest w stanie ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 12 arkuszy ciasta filo
  • 3 czerowne papryki
  • 300 g chorizo
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 opakowanie fety
  • oliwa z oliwek
  • foremki lub papilotki do mini tart

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arkusze ciasta (zazwyczaj mają ok 30x40 cm) przetnij na pół.
  • Każdy kawałek posmaruj oliwą i ułóż po 4 połówki jedna na drugiej w tarteletce, przekręcając każda kolejną o ok 15 stopni.
  • Przyciśnij ciasto do ścianek i brzegów foremek, wstaw co piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 min. Gdy się zrumieni i zrobi kruche wyjmij i wystudź.
  • Papryki umyj, przekrój na ćwiartki i upiecz w piekarniku aż skórki zrobią się czarne. Gorące włóż do strunowego woreczka, zamknij i zostaw do ostygnięcia.
  • Z wystudzonych w ten sposób papryk z łatwością zdejmiesz skórkę, miąższ pokrój w paski.
  • Chorizo pokrój w kostkę i usmaż na chrupiąco na niewielkiej ilości oliwy. Cebulę drobno posiekaj, fetę pokrusz.
  • Wymieszaj smażone chorizo z papryka i cebulą, nałóż do tart, wierzch posyp pokruszona fetą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej