Tarta szachownica [niezwykły pomysł na wielkanocną przekąskę]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tarta szachownica to bardzo prosty pomysł na świątecznie udekorowaną tartę szpinakową na cieście francuskim. W kolejnych polach szachownicy znajdziemy jajka i pomidory. Zobacz jak zrealizować ten niezwykły pomysł na wielkanocną przekąskę.
SKŁADNIKI
- 600 g świeżego szpinaku
- 300 g twarogu półtłustego
- rzeżucha (kilka łyżek)
- 100 g parmezanu
- 80 g bułki tartej
- 8 jaj
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pieprz
- pól
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz aż wyrośnie.
- Szpinak blanszuj we wrzącej wodzie, połącz z twarogiem, 2 jajkami, rzeżuchą, parmezanem i bułką tartą. Posól, popieprz, dopraw gałką muszkatołową.
- Farsz wyłóż na upieczone ciasto. Nożem zrób szachownicę. W co drugim kwadracie zrób wgłębienie i wbij do niego jajko.
- Na pozostałych połóż połówki pomidorków koktajlowych. Na wierzch ułóż wiórki masła.
- Wstaw do piekarnika i piecz, aż żółtka się zetną.