Tarama: przepis na grecką pastę z ikry rybiej i ziemniaków
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Grecka pasta Tarama (Taramosalata) jest ulubionym greckim Meze. W Grecji meze nazywane są różne małe przekąski podawane z alkoholem (tradycyjnie Ouzo lub Raki, ale czasami nawet z winem) przed głównym posiłkiem. Meze to zazwyczaj pasty do smarowania, marynowane ryby i owoce morza, a nawet sery. Talerz Meze zwykle zawiera ocet, czosnek lub cytrynę, dla zwiększenia apetytu na główny posiłek.
Wskazówki, jak zrobić grecką TARAMĘ
Ziemniaczane puree na taramę musi być naprawdę gładkie i wilgotne. Ziemniaki podczas stygnięcia będą się zagęszczać. A my chcemy otrzymać lekką konsystencję.
Do tego przepisu najlepiej wybrać soloną ikrę z dorsza, czerniaka lub śledzia. Znajdziecie je bez trudu w dobrze zaopatrzonych działach rybnych. Najlepiej, gdy są barwione na różowo.
Do pasty dodaję czerwoną cebulę, ale można również dodać cebulę cukrową lub po prostu drobno posiekaną dymkę.
Nie zapomnijcie o soku z cytryny, który zrównoważy smaki.
Odrobina oliwy wzmocni tylko smak ryby.
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości ziemniaki (około 450 gram)
- ½ dużej czerwonej cebuli (około 200 gramów), drobno posiekanej
- 130 g kawioru z dorsza lub ikry z czerniaka lub ze śledzia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Częściowo odcedzić, pozostawiając około 2 cm wody na dnie garnka. Utłuc na gładkie i wilgotne puree. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do wystudzonych ziemniaków dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, kawior, sok z cytryny.
- Mieszać dolewając po trochu oliwy, aby otrzymać idealną konsystencję pasty.
- Podawać z krakersami lub podpieczonymi kawałkami chleba pita.