Tarama: przepis na grecką pastę z ikry rybiej i ziemniaków

Tarama: przepis na grecką pastę z ikry rybiej i ziemniaków
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Grecka pasta Tarama (Taramosalata) jest ulubionym greckim Meze. W Grecji meze nazywane są różne małe przekąski podawane z alkoholem (tradycyjnie Ouzo lub Raki, ale czasami nawet z winem) przed głównym posiłkiem. Meze to zazwyczaj pasty do smarowania, marynowane ryby i owoce morza, a nawet sery. Talerz Meze zwykle zawiera ocet, czosnek lub cytrynę, dla zwiększenia apetytu na główny posiłek.

Wskazówki, jak zrobić grecką TARAMĘ

Ziemniaczane puree na taramę musi być naprawdę gładkie i wilgotne. Ziemniaki podczas stygnięcia będą się zagęszczać. A my chcemy otrzymać lekką konsystencję. 

Do tego przepisu najlepiej wybrać soloną ikrę z dorsza, czerniaka lub śledzia. Znajdziecie je bez trudu w dobrze zaopatrzonych działach rybnych. Najlepiej, gdy są barwione na różowo. 

Do pasty dodaję czerwoną cebulę, ale można również dodać cebulę cukrową lub po prostu drobno posiekaną dymkę. 

Nie zapomnijcie o soku z cytryny, który zrównoważy smaki. 

Odrobina oliwy wzmocni tylko smak ryby. 

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości ziemniaki (około 450 gram) 
  • ½ dużej czerwonej cebuli (około 200 gramów), drobno posiekanej
  • 130 g kawioru z dorsza lub ikry z czerniaka lub ze śledzia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Częściowo odcedzić, pozostawiając około 2 cm wody na dnie garnka. Utłuc na gładkie i wilgotne puree. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Do wystudzonych ziemniaków dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, kawior, sok z cytryny. 
  • Mieszać dolewając po trochu oliwy, aby otrzymać idealną konsystencję pasty. 
  • Podawać z krakersami lub podpieczonymi kawałkami chleba pita. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej