Tapenada z zielonych oliwek i kaparów - dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb

2019-01-15
Tapenada z zielonych oliwek i kaparów
Autor: Shutterstock Zielony dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb
łatwy
7 min
4

Tapenada, to francuska pasta z oliwek. Można ją jadać z bagietką, krakersami albo stosować jako dodatek do kanapek z wędliną. Tapenadą przyprawia się drób, mięso oraz ryby. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można z niej zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną. Koniecznie spróbuj jej intensywnego, skondensowanego smaku.

Składniki

200 g zielonych oliwek bez pestek

2 ząbki czosnku

2-3 fileciki anchovis

2 łyżki oliwy

1 łyżka kaparów OLE!

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, czosnkiem, płatkami migdałowymi, sokiem z cytryny, anchovis i kaparami.

Przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch zalewamy oliwą, tak, aby pasta nie miała dostępu powietrza. Zamykamy słoiki.

Przechowujemy w lodówce przez miesiąc.