Tapenada z zielonych oliwek i kaparów - dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb
2021-03-29
łatwy
7 min
4
Tapenada, to francuska pasta z oliwek. Można ją jadać z bagietką, krakersami albo stosować jako dodatek do kanapek z wędliną. Tapenadą przyprawia się drób, mięso oraz ryby. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można z niej zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną. Koniecznie spróbuj jej intensywnego, skondensowanego smaku.
SKŁADNIKI
- 200 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 fileciki anchovis
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka kaparów OLE!
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, czosnkiem, płatkami migdałowymi, sokiem z cytryny, anchovis i kaparami.
- Przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch zalewamy oliwą, tak, aby pasta nie miała dostępu powietrza. Zamykamy słoiki.
- Przechowujemy w lodówce przez miesiąc.