Ta przystawka będzie prawdziwa ozdobą stołu - pyszne i dekoracyjne wieże ogórkowe

Wieże ogórkowe
Autor: Shutteratock Wieże ogórkowe to sprawdzona przystawka na letnie przyjęcia.
łatwy
30 min
4

Efektowna, ale bardzo łatwa w wykonaniu przystawka, która przygotujesz w kilkanaście minut. Wystarczy wydrążyć ogórki, napełnić je prostym farszem i udekorować. Ogórkowe wieże są smaczne, lekkie i bardzo dekoracyjne.

SKŁADNIKI

  • 2 ogórki wężowe
  • 1 opakowane serka homogenizowanego
  • 4-5 rzodkiewek
  • kilka ździebeł szczypiorku
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 czerwone chili
  • kilka drobnych listków mięty
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie umyć i obrać. Można tez cześć skórki zostawić (jak na zdjęciu), będą wtedy jeszcze bardziej dekoracyjne.
  • Ogórki pokroić na ok 4-cm kawałki. Łyżeczką do herbaty wydrążyć 3/4 gniazda nasiennego.
  • Jabłko i rzodkiewki umyć, i zetrzeć na tarce jarzynowej, szczypiorek posiekać. 
  • Jabłka, rzodkiewki i szczypiorek wymieszać z serkiem homogenizowanym, przyprawić do smaku.
  • Farszem napełnić wydrążone ogórki, wierzch udekorować listkami mięty i krążkami chili.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej