Szykuje je kilka minut i podaje. Goście są zachwyceni za każdym razem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ciekawa przekąska, przystawka czy lekka kolacje? Te aromatyczne faszerowane pieczarki sprawdzą się w najróżniejszych odsłonach. Są proste do przygotowania a wychodzą przepyszne. Będziemy jedynie potrzebowali popularnego air fryera. Dzięki niemu nasze pieczarki będą smakowały niesamowicie.
Kilka składników i chwila czasu. Te pieczarki to hit
Aromatyczne pieczarki z air freyra to świetny pomysł na przekąskę, kolację czy nawet jako przystawka. Są proste do przygotowania i nie da się tu nic specjalnie napsuć. A co najlepsze? Ten przepis to świetna baza, którą można dopasować do własnego gustu!
Na przykład, jeśli mamy taką ochotę do farszu bez problemu możemy dodać na przykład boczek, szynkę czy nawet tuńczyka - wszystkie te dodatki będą świetnie smakowały. Jeśli chcemy zdrowszą wersję możemy sięgnąć po ugotowaną kasze lub ryż i zamienić na nie naszą bułkę tartą. Świetnym pomysłem będzie również posypanie serem na wierzchu.
Prosto, szybko i dla każdego. Wegetariańska przekąska
Te pieczarki są proste w przygotowanie, świetnie smakują i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Nasz przepis jest całkowicie wegetariański, a jeśli zamienimy zwykły ser na wegański odpowiednik mogą być również całkowicie wegańskie.
To prosty sposób na aromatyczną przekąskę, która wybornie smakuje, a z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się nią rozkoszować. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
SKŁADNIKI
- 8–10 dużych pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 łyżki bułki tartej
- 2–3 łyżki startego sera
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki.
- Nóżki drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy posiekaną cebulę u podsmażamy.
- Dajemy nóżki pieczarek i posiekany czosnek.
- Podsmażamy, aż do odparowania wody.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy bułkę tartą, ser, posiekaną natkę, sól, pieprz i paprykę.
- Farsz przekładamy do kapeluszy.
- Pieczarki wkładamy do air fryera.
- Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.