Szykuje je kilka minut i podaje. Goście są zachwyceni za każdym razem

Szykuje je kilka minut i podaje. Goście są zachwyceni za każdym razem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ciekawa przekąska, przystawka czy lekka kolacje? Te aromatyczne faszerowane pieczarki sprawdzą się w najróżniejszych odsłonach. Są proste do przygotowania a wychodzą przepyszne. Będziemy jedynie potrzebowali popularnego air fryera. Dzięki niemu nasze pieczarki będą smakowały niesamowicie.

Kilka składników i chwila czasu. Te pieczarki to hit

Aromatyczne pieczarki z air freyra to świetny pomysł na przekąskę, kolację czy nawet jako przystawka. Są proste do przygotowania i nie da się tu nic specjalnie napsuć. A co najlepsze? Ten przepis to świetna baza, którą można dopasować do własnego gustu!

Na przykład, jeśli mamy taką ochotę do farszu bez problemu możemy dodać na przykład boczek, szynkę czy nawet tuńczyka - wszystkie te dodatki będą świetnie smakowały. Jeśli chcemy zdrowszą wersję możemy sięgnąć po ugotowaną kasze lub ryż i zamienić na nie naszą bułkę tartą. Świetnym pomysłem będzie również posypanie serem na wierzchu.

Prosto, szybko i dla każdego. Wegetariańska przekąska

Te pieczarki są proste w przygotowanie, świetnie smakują i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Nasz przepis jest całkowicie wegetariański, a jeśli zamienimy zwykły ser na wegański odpowiednik mogą być również całkowicie wegańskie.

To prosty sposób na aromatyczną przekąskę, która wybornie smakuje, a z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się nią rozkoszować. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

SKŁADNIKI

  • 8–10 dużych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • 2–3 łyżki startego sera
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki.
  • Nóżki drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy posiekaną cebulę u podsmażamy.
  • Dajemy nóżki pieczarek i posiekany czosnek.
  • Podsmażamy, aż do odparowania wody.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy bułkę tartą, ser, posiekaną natkę, sól, pieprz i paprykę.
  • Farsz przekładamy do kapeluszy.
  • Pieczarki wkładamy do air fryera.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej