Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego - tanio i efektownie
2022-08-01
łatwy
15 min
4
Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego to przepis na błyskawiczną przekąskę, którą można zrobić dosłownie w 15 minut, gdy goście w drzwiach. Czy to w karnawale, czy podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi takie łatwe w przygotowaniu rogaliki to świetny pomysł na podanie gościom czegoś smacznego i niebanalnego. To także danie niedrogie, a składniki na nie znajdziemy w każdym supermarkecie.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- Farsz:
- szpinak (może być mrożony, choć najsmaczniejszy jest świeży),
- ½ opakowania fety,
- 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
- jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak opłucz, wysusz (w przypadku mrożonego rozmroź na sitku lub też już na patelni).
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, smaż chwilę tak, aby się nie zarumienił. Dorzuć szpinak, lekko podsmaż, dodaj fetę (można też ser brie). Dopraw.
- Ciasto francuskie podziel na kwadraty 5x5cm. Farsz wyłóż na każdy kwadrat i sklejać jak pierożki. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku w 220ºC ok. 15 min, tak by się zarumieniły. Smaczne są zwłaszcza na zimno.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?