Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego - tanio i efektownie

Rożki francuskie z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
łatwy
15 min
4

Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego to przepis na błyskawiczną przekąskę, którą można zrobić dosłownie w 15 minut, gdy goście w drzwiach. Czy to w karnawale, czy podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi takie łatwe w przygotowaniu rogaliki to świetny pomysł na podanie gościom czegoś smacznego i  niebanalnego. To także danie niedrogie, a składniki na nie znajdziemy w każdym supermarkecie.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • Farsz:
  • szpinak (może być mrożony, choć najsmaczniejszy jest świeży),
  • ½ opakowania fety,
  • 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak opłucz, wysusz (w przypadku mrożonego rozmroź na sitku lub też już na patelni).
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, smaż chwilę tak, aby się nie zarumienił. Dorzuć szpinak, lekko podsmaż, dodaj fetę (można też ser brie). Dopraw.
  • Ciasto francuskie podziel na kwadraty 5x5cm. Farsz wyłóż na każdy kwadrat i sklejać jak pierożki. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w piekarniku w 220ºC ok. 15 min, tak by się zarumieniły. Smaczne są zwłaszcza na zimno.