Szpinakowe racuchy z dżemem z borówek - pomysł na lekki obiad

2021-03-29
Szpinakowe racuchy
Autor: Shutterstock Szpinakowe racuchy to pyszna przekąska na co dzień i od święta.
łatwy
25 min
4

Dziś proponujemy przepis na szpinakowe racuchy z oryginalnym dodatkiem dżemu borówkowego. Placuszki ze szpinakiem na słodko? Czemu nie! Szpinak jest pyszny i zdrowy, wiec warto go jadać często i pod różnymi postaciami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki mąki
  • dżem z borówki brusznicy
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do miski.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę.
  • Żółtka wymieszać ze szpinakiem, mąką i szczyptą gałki.
  • Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać łyżką niewielkie placuszki.
  • Smażyć 2 minuty z każdej strony, podawać z odrobiną dżemu.