Szpinakowe racuchy z dżemem z borówek - pomysł na lekki obiad
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dziś proponujemy przepis na szpinakowe racuchy z oryginalnym dodatkiem dżemu borówkowego. Placuszki ze szpinakiem na słodko? Czemu nie! Szpinak jest pyszny i zdrowy, wiec warto go jadać często i pod różnymi postaciami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki mąki
- dżem z borówki brusznicy
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do miski.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę.
- Żółtka wymieszać ze szpinakiem, mąką i szczyptą gałki.
- Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać łyżką niewielkie placuszki.
- Smażyć 2 minuty z każdej strony, podawać z odrobiną dżemu.