Szpinak po katalońsku - pyszny dodatek do obiadu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szpinak po katalońsku to tradycyjny hiszpański, ciepły dodatek do dań mięsnych. Przyprawiony odrobiną czosnku, słodkimi rodzynkami i orzeszkami o delikatnym, sosnowym aromacie może być lżejszą alternatywą dla czosnku w śmietanie.
Szpinak nie musi być nudny i nijaki. Warto go jeść z powodu jego właściwości zdrowotnych, łatwej dostępności i zalet kulinarnych. Ale to warzywo ma raczej neutralny smak, wymaga więc konkretnego przyprawienia. Niekoniecznie czosnkiem, cebulą i pieprzem. Doskonale będzie też smakował ze słodkawo-winnymi dodatkami, jak w przepisie powyżej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- pół kg liści szpinaku
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki namocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną odcedź.
- Orzeszki podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj rodzynki i posiekany czosnek.
- Po chwili dodaj szpinak, przykryj i smaż na małym ogniu, aż zmięknie.
- Odkryj patelnię, odparuj potrawę, przypraw solą i pieprzem.