Szpinak po katalońsku - pyszny dodatek do obiadu

Szpinak po katalońsku
Autor: Archiwum
łatwy
15 min
4

Szpinak po katalońsku to tradycyjny hiszpański, ciepły dodatek do dań mięsnych. Przyprawiony odrobiną czosnku, słodkimi rodzynkami i orzeszkami o delikatnym, sosnowym aromacie może być lżejszą alternatywą dla czosnku w śmietanie.

Szpinak  nie musi być nudny i nijaki. Warto go jeść z powodu jego właściwości zdrowotnych, łatwej dostępności  i zalet kulinarnych. Ale to warzywo ma raczej neutralny smak, wymaga więc konkretnego przyprawienia. Niekoniecznie czosnkiem, cebulą i pieprzem. Doskonale będzie też smakował ze słodkawo-winnymi dodatkami, jak w przepisie powyżej.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki namocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną odcedź.
  • Orzeszki podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj rodzynki i posiekany czosnek.
  • Po chwili dodaj szpinak, przykryj i smaż na małym ogniu, aż zmięknie.
  • Odkryj patelnię, odparuj potrawę, przypraw solą i pieprzem.