Szparagi w szynce - pyszna przekąska ze szparagów świeżych lub ze słoika otulonych szynką

Szparagi w szynce
Autor: Shutterstock Szparagi w szynce świetnie smakują z dodatkiem sosu chrzanowego.
łatwy
10 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szparagi w szynce to pyszna, mała przekąska, która uświetni nie tylko male przyjęcia. W sezonie na szparagi warto przygotować ją ze świeżych warzyw, poza sezonem można spokojnie wykorzystać do tego szparagi ze słoika.

SKŁADNIKI

  • 10 plasterków szynki
  • 10 lub 20 szparagów (zależy od grubości pędów)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieorz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z chrzanem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Szparagi świeże oczyścić i ugotować, a te ze słoika odsączyć z zalewy. Sprawdź: Gotowanie szparagów - instrukcja krok po kroku.
  • Na środek każdego plasterka szynki położyć nieco sosu chrzanowego i 1 lub 2 szparagi. Szynkę zwinąć w rulon.
  • Można również nie smarować szynki sosem, a podać go w oddzielnym naczyniu.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej