Szparagi w szynce - pyszna przekąska ze szparagów świeżych lub ze słoika otulonych szynką
2021-05-31

łatwy
10 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szparagi w szynce to pyszna, mała przekąska, która uświetni nie tylko male przyjęcia. W sezonie na szparagi warto przygotować ją ze świeżych warzyw, poza sezonem można spokojnie wykorzystać do tego szparagi ze słoika.
SKŁADNIKI
- 10 plasterków szynki
- 10 lub 20 szparagów (zależy od grubości pędów)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieorz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z chrzanem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Szparagi świeże oczyścić i ugotować, a te ze słoika odsączyć z zalewy. Sprawdź: Gotowanie szparagów - instrukcja krok po kroku.
- Na środek każdego plasterka szynki położyć nieco sosu chrzanowego i 1 lub 2 szparagi. Szynkę zwinąć w rulon.
- Można również nie smarować szynki sosem, a podać go w oddzielnym naczyniu.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania