Szaszłyki z gnocchi (nioki), czorizo i papryki: pikantna przekąska imprezowa na ciepło

Szaszłyki z gnocchi (nioki), czorizo i papryki: pikantna przekąska imprezowa na ciepło
Autor: Shutterstock.com Szaszłyki z gnocchi (nioki), czorizo i papryki: pikantna przekąska imprezowa na ciepło
łatwy
10 min
4

Gotowe ziemniaczane gnocchi (czyt. nioki) to włoski specjał. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Również w przekąskach impezowych na ciepło. Zobacz jak zrobić tanie i pyszne szaszłyki z nioki, czorizo i papryki. 

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych klusek gnocchi
  • 200 g chorizo, hiszpańskiej kiełbasy paprykowej
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1-2 łyżki oleju
  • 8 patyków na szaszłyki, wcześniej namoczonych w wodzie
  • 50 g pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kluski nioki ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić. 
  • Kiełbasę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na kawałki kwadratowe. 
  • Na patyczek nadziewać kolejno po kawałku papryki, jedno nioki, plasterek czorizo, znowu nioki i kolejny kawałek papryki. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Szaszłyki zrumienić na średnim ogniu.
  • Podawać z sosem pesto wymieszanym z oliwą i sokiem z cytryny. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zobacz GALERIĘ: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej