Szaszłyki z gnocchi (nioki), czorizo i papryki: pikantna przekąska imprezowa na ciepło
2021-11-20

łatwy
10 min
4
Gotowe ziemniaczane gnocchi (czyt. nioki) to włoski specjał. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Również w przekąskach impezowych na ciepło. Zobacz jak zrobić tanie i pyszne szaszłyki z nioki, czorizo i papryki.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowych klusek gnocchi
- 200 g chorizo, hiszpańskiej kiełbasy paprykowej
- 1-2 papryki czerwone
- 1-2 łyżki oleju
- 8 patyków na szaszłyki, wcześniej namoczonych w wodzie
- 50 g pesto
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kluski nioki ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
- Kiełbasę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na kawałki kwadratowe.
- Na patyczek nadziewać kolejno po kawałku papryki, jedno nioki, plasterek czorizo, znowu nioki i kolejny kawałek papryki.
- Na patelni rozgrzać olej. Szaszłyki zrumienić na średnim ogniu.
- Podawać z sosem pesto wymieszanym z oliwą i sokiem z cytryny.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?