Szalone ziemniaki, czyli papas locas. Sycący przysmak z Wysp Kanaryjskich

Szalone ziemniaki. czyli papas locas. Sycący przysmak z Wysp Kanaryjskich
Autor: Shutterstock Pieczone lub smażone ziemniaki z sycącymi dodatkami i sosami to papas locas, czyli szalone ziemniaki
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Szalone ziemniaki. czyli papas locas to sycący przysmak z Wysp Kanaryjskich o boskim smaku i milionie kalorii. Podaję więc nieco odchudzony przepis na papas locas, bo zamiast frytek z frytownicy posypanych chrupiącymi skwarkami z szynki lub boczku, mamy frytki z piekarnika z dodatkiem boczku bez uprzedniego smażenia.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ kilograma ziemniaków
  • 1 szklanka startego sera (twojego ulubionego)
  • 3 plastry drobno posiekane szynki lub boczku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Obierz ziemniaki i pokrój je na frytki - możesz użyć krajalnicy do ziemniaków. Przełóż pokrojone ziemniaki na sitko i umyj zimną wodą. Osusz ziemniaki papierowym ręcznikiem.
  • Do miski włóż ziemniaki, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, cebulę w proszku i czosnek w proszku. Mieszaj ziemniaki, aż będą równomiernie pokryte oliwą i przyprawami.
  • Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie w misce wymieszaj starty ser i posiekaną szynkę.
  • Po 20 minutach pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i posyp frytki mieszankę serowo-szynkową. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści.
  • Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Odstawić na około 2 lub 3 minuty, aby frytki lekko schłodzić. Podawaj polane majonezem i keczupem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej