Szalone ziemniaki, czyli papas locas. Sycący przysmak z Wysp Kanaryjskich
2022-09-18

łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Szalone ziemniaki. czyli papas locas to sycący przysmak z Wysp Kanaryjskich o boskim smaku i milionie kalorii. Podaję więc nieco odchudzony przepis na papas locas, bo zamiast frytek z frytownicy posypanych chrupiącymi skwarkami z szynki lub boczku, mamy frytki z piekarnika z dodatkiem boczku bez uprzedniego smażenia.
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ kilograma ziemniaków
- 1 szklanka startego sera (twojego ulubionego)
- 3 plastry drobno posiekane szynki lub boczku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Obierz ziemniaki i pokrój je na frytki - możesz użyć krajalnicy do ziemniaków. Przełóż pokrojone ziemniaki na sitko i umyj zimną wodą. Osusz ziemniaki papierowym ręcznikiem.
- Do miski włóż ziemniaki, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, cebulę w proszku i czosnek w proszku. Mieszaj ziemniaki, aż będą równomiernie pokryte oliwą i przyprawami.
- Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie w misce wymieszaj starty ser i posiekaną szynkę.
- Po 20 minutach pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i posyp frytki mieszankę serowo-szynkową. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści.
- Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Odstawić na około 2 lub 3 minuty, aby frytki lekko schłodzić. Podawaj polane majonezem i keczupem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?