Świeże grzyby smażone w cieście
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Masz świeże grzyby i nie wiesz jak je przyrządzić? Znudziły ci się już grzyby w śmietanie, grzyby duszone i smażone? Zanurz grzyby w cieście i usmaż - zobacz jak smaczne danie powstanie!
SKŁADNIKI
- Na przekąskę ze smażonych grzybów:
- 50 dag grzybów
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto naleśnikowe:
- 200 ml śmietanki 12 proc.
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby czyścimy, myjemy, obgotowujemy krótko we wrzątku i osączamy na sicie.
- Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- W głębokim naczyniu podgrzewamy olej.
- Kapelusze grzybowe obtaczamy lekko w mące, a następnie na widelcu zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
- Smażymy z obu stron na rumiano, a gotowe wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?