Świeże grzyby smażone w cieście

Świeże grzyby smażone w cieście
Autor: Shutterstock.com Kapelusze świeżych grzybów smażone w cieście naleśnikowym
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Masz świeże grzyby i nie wiesz jak je przyrządzić? Znudziły ci się już grzyby w śmietanie, grzyby duszone i smażone? Zanurz grzyby w cieście i usmaż - zobacz jak smaczne danie powstanie!

SKŁADNIKI

  • Na przekąskę ze smażonych grzybów:
  • 50 dag grzybów
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml śmietanki 12 proc.
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby czyścimy, myjemy, obgotowujemy krótko we wrzątku i osączamy na sicie.
  • Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • W głębokim naczyniu podgrzewamy olej.
  • Kapelusze grzybowe obtaczamy lekko w mące, a następnie na widelcu zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażymy z obu stron na rumiano, a gotowe wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej