Suflet z pomidorami - wystrzałowe danie za grosze. Efekt WOW gwarantowany!
2021-09-19
średni
30 min
4
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- ok. 800 g pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżeczka bazylii
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- masło do posmarowania foremek
- starty parmezan do oprószenia foremek
- sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane) przesmażyć odparowując nadmiar soku. Gdy przecier będzie gęsty, zblendować go lub przetrzeć przez sito.
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podgrzewać, cały czas mieszając, przygotowując zasmażkę. Do niej wolno wlać mleko, podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu.
- Zdjąć z ognia, lekko przestudzić dodać pomidory, przyprawy, czosnek przepuszczony przez praskę, żółtka i dokładnie wymieszać.
- Foremki posmarować masłem i oprószyć tartym parmezanem.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą pomidorową. Foremki wypełnić masą i piec ok. 20-25 min.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?