Suflet z pomidorami - wystrzałowe danie za grosze. Efekt WOW gwarantowany!

Suflet z pomidorami - wystrzałowe danie za grosze. Efekt WOW gwarantowany!
Autor: Shutterstock Suflet z pomidorami kosztuje grosze, smakuje wybornie i robi wielkie wrażenie
średni
30 min
4

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • ok. 800 g pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • masło do posmarowania foremek
  • starty parmezan do oprószenia foremek
  • sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane) przesmażyć odparowując nadmiar soku. Gdy przecier będzie gęsty, zblendować go lub przetrzeć przez sito.
  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podgrzewać, cały czas mieszając, przygotowując zasmażkę. Do niej wolno wlać mleko, podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu.
  • Zdjąć z ognia, lekko przestudzić dodać pomidory, przyprawy, czosnek przepuszczony przez praskę, żółtka i dokładnie wymieszać.
  • Foremki posmarować masłem i oprószyć tartym parmezanem.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
  • Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą pomidorową. Foremki wypełnić masą i piec ok. 20-25 min.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej