Sos z miso pasuje i do mięs, i do sałatek. Zrobisz go w 3 minuty

sos z miso
Autor: Shutterstock
łatwy
3 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos przygotowany na bazie oleju z dodatkiem pasty miso to uniwersalny dodatek do potraw na ciepło i zimno. Podkreśli smak pieczonych i smażonych mięs i warzyw. To doskonałe uzupełnienie kolorowych sałatek i przekąsek na zimno. Zobaczcie, jak łatwo zrobić sos z miso.

Przepis na sos z miso

  • To łatwy przepis na pyszny sos z azjatycką nutą, który komponuje się z wieloma różnymi potrawami.
  • Sos robi się w kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać. Niczego nie trzeba kroić, smażyć czy gotować.
  • Na liście składników znajdują się tylko cztery produkty. Są w sklepach przez cały rok.
  • Do sosu można dodać jedną łyżkę prażonych ziaren sezamu białego lub czarnego.
  • Smak sosu przyjemnie przełamie dodatek posiekanego szczypioru.

Do czego używać sosu z miso?

Ten łatwy i szybki sos z pastą miso to pyszny dodatek nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Sos doskonale pasuje do sałatek oraz przekąsek. Miseczka sosu postawiona między imprezowymi daniami szybko znajdzie swoich fanów. Dodatek tego sosu odmieni wiele potraw serwowanych na ciepło. Pasuje do pieczonych mięs i grillowanych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki neutralnego oleju
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać olej, miód i sos sojowy.
  • Dodać pastę miso i dokładanie wymieszać.
  • Podawać do sałatek i przekąsek.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Anna Szulc-Górska
więcej