Sos porzeczkowy na gorąco - jak zrobić?

Sos porzeczkowy na gorąco - jak zrobić?
Autor: pixabay.com Sos porzeczkowy do dań na gorąco.
łatwy
10 min
4

Sos porzeczkowy stanowi doskonałe uzupełnienie ryżu ugotowanego na mleku, klusek i naleśników. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa wieprzowego. Podajemy prosty przepis na gorący sos porzeczkowy.

Domowy sos porzeczkowy do mięs

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki powideł porzeczkowych
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • cukier
  • sól
  • skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę z powidłami i skórką cytrynową.
  • Rozrobić śmietanę z mąką, dodać cukier i sól.
  • Zmieszać ze sobą wszystkie składniki.